Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мирослав Иванов спаси поста си на заместник- председател на Народното събрание

Политика

Мирослав Иванов спаси поста си на заместник- председател на Народното събрание

Мирослав Иванов спаси поста си на заместник- председател на Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на Иванов миналата седмица, след като той отне думата на Десислава Атанасова

Мирослав Иванов остава на поста заместник-председател на Народното събрание. Това се случи, след като оставката му, която бе поискана от ГЕРБ-СДС, не мина на гласуването в пленарната зала след няколко часа дебати по темата.

„За“ той да бъде свален от поста гласуваха 81 депутати от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. А „против“ бяха 184-има депутати от ПП, БСП, ИТН и ДБ.

От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на Иванов миналата седмица, като повод стана отнемането на думата на председателя на парламентарната им група Десислава Атанасова. Припомняме, че докато тя разясняваше факти на финансовия министър Асен Василев, микрофонът ѝ беше спрян, а аргументите на Иванов бяха, че е просрочила времето си. Още тогава Атанасова обяви, че от ГЕРБ-СДС ще потърсят разговори с останалите парламентарни групи за свалянето на Мирослав Иванов от поста и го призова да освободи парламентарната трибуна.

Той отвърна, че не вижда основание да си подаде оставката. „Вашите аргументи са да си подам оставката, защото не съм толерантен към опозицията. Към кое от опозицията? Към това, че спазвам правилника, че спазвам правилата?“, попита Иванов и добави, че винаги е имал „еднакъв аршин“ за всички.

Искането за оставката на Иванов получи подкрепата и на ДПС, и на “Възраждане”, които се подписаха под него заедно с ГЕРБ.

Според вносителите на проекторешението поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател. В мотивите за искането се посочва още „системно превишаване на права - налагане на наказание на народен представител без аргументи и отнемане на възможността на опозицията за изказване, както и системно неизпълнение на задължението - осигуряване на реда в пленарната зала и спазване на парламентарния правилник“.

„Мирослав Иванов трябва да знае, че всички ние бихме го уважавали повече, ако доброволно се оттегли от поста. Надявам се, че и вие от криворазбрана солидарност към него няма да се заинатите и за пореден път да ни демонстрирате силата на мнозинството, защото пировите победи на мнозинството в този парламент имат твърде висока цена“. Това заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Словото е нашето оръжие, на политиците и на парламентаристите тук, ако ние говорим, че се злоупотребява с процедурата по начина на водене, г-н председател, вие като юрист трябва да си дадете сметката, че това е следствие на правен вакуум“, каза от своя страна Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС.

Колегата му Хасан Адемов посочи от своя страна, че двамата с Цонев са работили с много председатели, сред които Стефан Савов, Иван Куртев, Юнал Лютфи, Гиньо Ганев, Георги Пирински.

„Правите ли някаква разлика между колегите, които изброих и начина, по който те спазваха духа и буквата на закона, и младия колега Мирослав Иванов“, попита Адемов.

„От „Демократична България“ и аз лично с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов да продължи своята работа, защото аз харесвам неговия характер, той е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи такива главоболия, каквито виждаме“, каза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

„В този парламент има много нови хора, част от които имат потенциала да бъдат нова генерация в българската политика. Да, ще има нови поколения, те ще се учат, ще минат през предизвикателства и уроци, които сме минали и ние, по свой начин, и това е хубаво за българската демокрация“, категоричен бе Иванов.

„Г-жо Атанасова, ако сте се почувствала обидена, имате моето извинение, въпреки че не смятам, че постъпих погрешно в тази ситуация. Духът на парламентаризма не е анархия, не е безкрайни своеволия“, каза малко преди гласуването Мирослав Иванов.

„Нека, който от вас някъде по пътя си е загубил думите чест, морал, почтеност, добро възпитание, да се върне и да ги намери“, призова Иванов.

„Залата е пълна и вече може би повече от 3 часа обсъждаме една тема, която за мен е политическа демагогия. Аз лично се чувствам неудобно, че загубихме толкова време да обсъждаме поведението ми. Винаги съм се старал да спазвам правилника. Неведнъж съм оставял колегите да говорят повече от времето, което имат“, обясни той.

„Мотивите, които са посочени в проекта, ясно показват, че колегите, които са поискали освобождаването ми, нямат аргументи за това. Аз искам да ви обърна внимание на нещо - един човек не може да контролира 240 човека, тяхното поведение зависи от възпитанието им, морала, достойнството, честта. Думи, които все по-рядко се използват от тази трибуна“, категоричен бе Иванов.

„Да, аз много често се чувствам неудобно от поведението на колеги и това, което те правят. Въпреки че многократно съм бил обект на обиди, некоректно и неуважително отношение, винаги съм запазвал добрия тон“, подчерта зам.-шефът на парламента.

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ стои твърдо зад Мирослав Иванов и сега е моментът да изразите тази подкрепа към него с аплодисменти, каза в изказването си председателят на Народното събрание Никола Минчев, последва ставане на крака и аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство.

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на Народното събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети