Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Митева: Минчев знаеше за решетките, Петков прави странни намеци за Македония

Политика

Митева: Минчев знаеше за решетките, Петков прави странни намеци за Македония

Митева: Минчев знаеше за решетките, Петков прави странни намеци за Македония - Tribune.bg
Снимка:

ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична е тя

„Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си, с българските граждани и с правата им няма да направим.“ Това заяви пред БНТ зам.-председателят на НС Ива Митева от „Има такъв народ“.

По повод призива на премиера за свикване на КСНС по темата, Митева напомни, че на КСНС през януари всички партии са се обединили около общата позиция на България в седем точки, но още нито една от тях не е изпълнена. „Ние сме казали че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай“, заяви тя. Според нея от думите и говоренето на премиера Кирил Петков се намеква, че трябва да пуснем РСМ на преговори с ЕС.

„Знаете, че в момента сме пред одобряване на рамката за преговори, отваряне на конкретните глави, това е важно, но ще изпълняваме докрай договореностите и приетите документи. Когато обстановката не е променена, когато условията не са променени и нищо не е свършено, ние няма как да обърнем нашата позиция“, каза още тя.

Митева коментира и поставените решетки на входа на парламента, като заяви, че председателят Никола Минчев през цялото време е знаел за тях и е подписал няколко докладни.

„Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като човек толкова дълго в администрацията ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев - б.р) е дал съгласие. Естествено че знае, и са се обединили в тази посока да се поставят евентуално решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за приемане на действия, има докладни записки. Накрая завършва април месец с една докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото „да“, това за администрацията означава, че има неговото разрешение“, подчерта Митева.

Припомняме, че самият Минчев на няколко пъти публично заяви, че „главният секретар на Народното събрание е разписал поставянето на решетки на входа на сградата без официална съгласувателна процедура с Министерството на културата“. Минчев дори се оплака, че не е бил информиран.

ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична е Митева.

„Това, което чух от председателя на парламента не ми хареса. Той каза - ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН. Вчера се опита да се извини и обясни, реакцията му била вследствие на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Той е председател на парламента и думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се опитва да се измъкне“, поясни Митева. Тя заяви, че за много неща в управлението ИТН научават впоследствие.

„Така беше и с националния план за приемане на еврото. При избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото и нашият кандидат ясно артикулираше широка информационна кампания. Тогава от ПП и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи“, каза тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати