Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мицотакис: Работихме интензивно с Борисов и неговото правителство, както и с кабинета “Петков”

Политика

Мицотакис: Работихме интензивно с Борисов и неговото правителство, както и с кабинета “Петков”

Мицотакис: Работихме интензивно с Борисов и неговото правителство, както и с кабинета Петков - Tribune.bg
Снимка:

Започва церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка Гърция-България

 „Работих интензивно с Борисов и неговото правителство. Преди два месеца с Петков отпразнувахме завършването на този проект. Преди 2 месеца заедно с Петков отпразнувахме привършването на строителството на този енергиен мост. Този интерконектор драматично променя енергийната карта на региона. Началото на търговските операции е важен момент за цяла Европа. Той ще подсили сигурността на доставките на енергия на Балканите и в цяла Европа. Това е координация на сътрудничеството и усилията на нашите правителства. Работих интензивно с Бойко Борисов, Кирил Петков и техните правителства. Всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на това събитие. Заяви по време на церемонията Кириакос Мицотакис.

Служебният министър-председател Гълъб Донев подчерта, че основна задача на правителството е била върху  наваксването на забавянето на връзката.

 Написахме си домашното. Съвместните ни усилия с Гърция се оказаха успешни. Икономическите ползи за нас са големи. За Гърция и България това е доказателство за отговорност и солидарност. Интерконекторът ще осигури диверсификация на източниците и пътеките за доставки.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че проектът седи на масата от над 10 години.

„ Още 2009 година беше започнат и то в момент, в който България беше много тежко засегната от решенията на Газпром да прекрати потока на газ през Украйна. България получаваше 80% от газа, който използва, от Русия. Това беше преди Путин да реши да започне енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя правилата на играта и за България, и за енергийната сигурност на Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Този интерконектор може да покрие цялото потребление на газ от България, което е страхотна новина в тези трудни времена.", посочи тя.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев бе категоричен, че проектът ще осигурява важна роля в осигуряването на енергийна сигурност.

„Много години ние осигуряваме нефт, в момента сме и надежден доставчик на газ, скоро ще бъдем и на електричество от възобновяеми източници. В момента обсъждаме как да доставим това електричество. До 2027 г. смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Вече започнахме консултации за разширяване на Танап и Тап, за да осигурим допълнителни доставки”, допълни той.

 Българският президент Румен Радев е официален домакин на събитието. Той посреща в София председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Република Сърбия Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети