Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Младен Маринов към Хаджигенов: Полицията винаги е използвана от онези, които искат чрез нея да влязат в парламента

Политика

Младен Маринов към Хаджигенов: Полицията винаги е използвана от онези, които искат чрез нея да влязат в парламента

Младен Маринов към Хаджигенов: Полицията винаги е използвана от онези, които искат чрез нея да влязат в парламента - Tribune.bg
Снимка:

Полицията винаги е използвана за политически цели на тези, които искат чрез нея да влязат във фокуса на обществото и да бъдат в Народното събрание". Такива думи отправи от трибуната към Николай Хаджигенов бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов. Това се случи по време на дебата по предложението за създаване на комисия, която да се захване с изясняването на обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година. 

„Виждам във вас има сериозен напредък в риториката ви, след като ги атакувахте, че са еничари сменили сте темата, вече сте по-благослконен към полицаите и сте се насочили към техните ръководители. Още повече като добър адвокат, поне така вие твърдите, не би следвало да издавате присъди от тази трибуна, не би следвало да казвате резултати и да правите внушения преди комисията да е извършила съответните проверки и да излезе със съответните констатации.В противен случай ние правим внушения, които още не са доказани. А това не бива да се случва.  Ако така тръгне един процес, къде е правосъдието тука и къде е състезателното начало, къде е презункцията за невиновност“, допълни той.

„По отношение на полицейското насилие - аз като министър и като гражданин, който следях процеса, постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. В цял свят, когато не се изпълни полицейско разпореждане и явно се нападат полицейски служители, та било то с водно оръдие или воден пистолет, но това не бяха определено водни пистолети, а бяха запалителни вещества, камъни, метални тръби. Полицейските служители могат да използват помощни средства и сила. Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращ гражданин. Аз видях немирно протестиращи да бият полицай.“, допълни думи.

Тези думи на Маринов взривиха залата и вдигнаха на крака Хаджигенов и част от останалите народни представители от парламентарната група на ИБНИ.

„По отношение на тъмните времена там ви връща служебното правителство и Рашков защото бяха викани членове на ГЕРБ по анонимни сигнали, предупреждавани и задържани. Междудругото кметът на Бата осъди полицейската заповед за задържане.

Бъдете обективни, ние също сме за такава проверка, нека обективно се разгледа ситуацията“, посочи още той.

„Колегите от ляво най-вероятно помнят 2014 година като падна правителството на Орешарски пак имаше такава проверка и съмнения за подслушване и излезе, че полицаите са действали съобразно закона и ситуацията в защита на своята лична неприкосновеност и в защита на демокрацията и обществения ред“, подчерта Младен Маринов.

„Призовавам ви да запазим достойноството на българския полицай и тези, които заемат ръководни длъжности, защото мисля че Рашков назначи един от ръководителите на протестите за шеф на СДВР, после по не знам какви причини го смени, но сигурно ще го извикате.

Полицията винаги е ползвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание, нека комисията да извърши проверките и да се види защо в предизборната кампания бяха притискани и репресирани членове на ГЕРБ“, категоричен бе той.

Към темата на тази комисия да бъде добавено и насилието над полицаи, защото искаме да излязат всички факти и обстоятелства около протестите.Това какво ще попречи за обективното и пълно разследване на полицаи. По темата за подслушванията това е важна тема, но не трябва да забравяме, че лица с множество обвинения, укриващи се от правосъдието, влязоха в политиката и се изкарват политически жертви, заяви Христо Терзийски.

Той добави, че ако има виновни полицаи или техни ръководители, да си понесат отговорността, но не може да се хвърлят яйца и всякакви продукти срещу сградата на МВР, парламента или друга институция.

„Успокоителното за мене е, че в самото предложение тези думички и тези за раздаването на присъди и правенето на правосъдие, които бяха в преамбюла на изказващия се вносител, ги няма. Аз излязох днес пред вас, за да кажа, че няма лошо да имаме такава комисия, но хубаво е да започнем в този парламент да говорим прагматично. От опита, който имам с друга подобна комисия, в предното събрание и знаейки как гласуваното в пленарна зала на Народното събрание в революционен устрем, бива притъпквано, утъпквано и пренасочвано, ви предлагам в това решение просто да включим две уточняващи дейността на комисията изречения. Предложението, което представям пред всички колеги в тази зала, по никакъв начин смятам, че не умаловажава, унищожава, бламира поставените от вносителя цели на комисията. Напротив наистина ще даде възможност да бъдат осветени всички факти и обстоятелства и по двете теми, предложени за работа в комисията. Просто след протестиращи граждани да бъде добавено и посегателство срещу служителите на Министерството на вътрешните работи. Защото ако някой е извършил престъпление срещу мирно протестиращи граждани и това бъде доказано от българския съд или дори да бъдат събрани в тази комисия факти и обстоятелства, които да бъдат предоставени на съда и той да вземе решение благодарение на работата на тази комисия, то никой от нас не трябва да забравя, че едни български граждани, изпълняващи служебните си задължения бяха подложени на опит за убийство. Беше опитано да бъдат запалени. Същите онези служители, които в предното Народно събрание охраняваха колеги тук от протестиращи, които в много Народни събрания са охранявали и други колеги. Те просто също са граждани г-н Хаджигенов нали така. Това, че изпълняват заповеди, това, че някой е издал някаква заповед, която на нас не ни харесва, това не ги превръща в цел на убийство“, заяви по време на дебатите Маноил Манев от ГЕРБ. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати