Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Младен Маринов за драстично увеличената нелегална миграция: Трябва да се работи по отношение на каналджиите

Политика

Младен Маринов за драстично увеличената нелегална миграция: Трябва да се работи по отношение на каналджиите

Снимка:

„Мигрантският натиск категорично е увеличен, това го казаха и главният секретар, и директорът на "Гранична полиция", заяви пред журналисти от ГЕРБ-СДС и бивш вътрешен министър Младен Маринов.

По време на комисията по вътрешни работи бяха изслушани директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Деян Моллов и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров за готовността на граничните съоръжения за предстоящата мигрантска криза. Изслушването беше закрито за медиите заради наличието на класифицирана информация в изложенията им, а Моллов и Тодоров си тръгнаха от комисията без да се спрат пред журналистите.

„Натискът е вследствие на причини, които са извън България, извън българската политика, знаете какво се случва в Афганистан, така че няма как да избягаме. Въпросът е какви мерки ще се вземат и как ще се поддържат, коментира Младен Маринов в отговор на въпрос.

Попитан за състоянието на преградното съоръжение, Маринов каза, че на изслушването са посочени два участъка, които са компрометирани вследствие на природни сили, и които ще се отремонтират. Теренът там е изключително сложен, но мисля, че това не е някакъв сериозен проблем, по-скоро проблемът е поддръжката, посочи Маринов.

„Преградното съоръжение е само елемент от противодействие на нелегалната миграция“, коментира и депутатът от ГЕРБ-СДС, и също бивш вътрешен министър Христо Терзийски.

„Оградата по границата е едно съоръжение, което, предполагам, никой вече няма съмнение, че върши работа и че беше важно да бъде изградено, независимо по кое време е градено и на колко етапа - да не се спекулира с това политически. Бяха осигурени над 160 млн. евро преди, за да се поддържа и да се изгради тази система - като включим инженерно-техническото съоръжение, след това надграждането със съответните сензори, камери, датчици, които да дават информация, така че е въпрос на поддръжка оттук нататък“, каза Младен Маринов.

„Голяма част от тях са извън гаранционна поддръжка, но има сключени договори, надявам се политическото ръководство на МВР да направи всичко възможно и от Европа, и в рамките на солидарността, която имат европейските държави към тези на първа граница, да се отпуснат още пари“, добави той.

„Освен физическата охрана трябва да се наблегне и да се работи оперативно по отношение на каналджиите, и най-сериозната работа трябва да се хвърли във външнополитически аспект. Което вече съответно трябва на ниво правителство да се работи с държавите, които са източник на тази миграция, най-вече с Турция като наша съседка. Защото в Гърция доста ни изпревариха в тази политика, а знаете, че преди водещи бяхме ние“, коментира Маринов.

„Лично за нас и за политическа партия ГЕРБ е тревожно“, отбеляза Маринов в отговор на въпрос какво е положението на границата в момента, защото мигранти има и в София. Той припомни, че именно от ГЕРБ са поставили първи въпроса за увеличената нелегална миграция, който се е подминавал.

„Хубавото е, че сега всички разбраха, че това е наистина сериозен проблем. Колегите взимат мерки, но трябва да се взимат и особени мерки по отношение на контингента, който реално се занимава с каналджийство, защото това е основната причина потоците да се насочват към определена граница. Те винаги отиват там, където имат някаква логистика и някаква възможност да минат“, обясни Маринов.

Според него трябва да се хвърли достатъчно ресурс за оперативна работа и за работа по организираните престъпни групи, които се занимават с каналджийство.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още