Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. МС с дерогация от санкциите срещу Русия за части за АЕЦ „Козлодуй“

Политика

МС с дерогация от санкциите срещу Русия за части за АЕЦ „Козлодуй“

МС с дерогация от санкциите срещу Русия за части за АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от чл. 2, параграфи 1 и 2, чл. 3ж, параграф 1 и чл. 3и, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Така българската ядрена централа АЕЦ „Козлодуй“ ще може да внася стоки и технологии с двойна употреба при изпълнението на договор, изрично упоменат в приложение към днешното решение на МС.

С дерогацията се разрешава също вносът на продукти от желязо и стомана от Русия при изпълнение на договори, изброени също в приложение към днешното решение. Ще бъде възможен и вносът на други стоки от Русия и свързаната с тях техническа помощ, необходими за изпълнението на договори съгласно споменатите приложения.

Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

,,АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е собственик на единствената атомна централа в Република България - АЕЦ „Козлодуй“, която е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Безпроблемната и стабилна експлоатация на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй“ е поддържането на най-високо ниво на техническа и ядрена безопасност, радиационна защита, безопасни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда. Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги/техническа помощ от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване. Тъй като тя е изградена по съветски проект, в голямата си част системите и оборудването и са с руски произход. С оглед на това, голяма част от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“, са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети