Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният кабинет: Ситуацията е критична, имаме газ до септември, свиква се щаб

Политика

Служебният кабинет: Ситуацията е критична, имаме газ до септември, свиква се щаб

Служебният кабинет: Ситуацията е критична, имаме газ до септември, свиква се щаб - Tribune.bg
Снимка:

„Днес с моя заповед създадох междуведомствен щаб за енергетиката, който да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата и на електроенергията. Той ще се ръководи от Христо Алексиев, в него ще влезе и министърът на енергетиката, както и представители на работодателите. Щабът ще работи без прекъсване включително и през почивните дни”. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев.

Министърът на енергетиката подчерта, че служебният кабинет е реализирал голяма количество информация, от която става ясно, че ситуацията с доставките на газ е сериозна, дори критична.

„Има недостиг на договорените количества до края на годината. Те са до края на септември. Седемте  танкера не са договорени, а в момента са на ниво оферта. Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали.  Към момента трябва да намерим свободни слотове, което ще оскъпи цената на газа доставен до България. Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за  по-ниска е значително по скъпа за договорните количества”,  заяви той.

По думите му има и  сериозна финансова нестабилност в „Булгаргаз”, както и  невъзможност да заплати  договорените количества.

„Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който а задоволи поне частично нуждите на страната, търсим възможност за рефинансиране на Булгаргаз”, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати