Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за търговския регистър

Политика

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за търговския регистър

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за търговския регистър - Tribune.bg
Снимка:

Така се създава единна точна за подаване на годишен отчет

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Те предвиждат физически и юридически лица да подават годишните си финансови отчети и годишните доклади за дейността си по електронен път чрез „Единна входна точка“. Така няма да се налага документите да се подават както сега на 3 различни места – в НСИ, НАП и Агенцията по вписванията.

Предвижда се промените да влязат в сила на 1 януари 2022 г., след което компаниите ще се отчитат само пред НАП в срок до края на юни, а НСИ и Търговският регистър ще получават от данъчните по електронен път попълнените вече годишни отчети за дейността им. Така се създава единна точна за подаване на годишен отчет, коментира юристът от ГЕРБ Красимир Ципов.

В момента бизнесът подава годишни финансови отчети два пъти. Веднъж до 31 март се подават годишните финансови отчети до НСИ, а оттам служебно се изпращат към НАП. Вторият срок, в който фирмите публикуват в Търговския регистър финансовите си отчети заедно с решението за тяхното приемане е 30 юни.

Вносителите на промените от ГЕРБ изтъкват, че с тях се намалява административната тежест върху бизнеса и се създава правна възможност за реализирането на Централизирана административна информационна система. Същевременно с измененията в закона се намалява и финансовата тежест за фирмите, тъй като  отпада задължението за внасяне на държавна такса за обявяване на годишните финансови отчети и годишните доклади за дейността им.

Със 100 гласа „за“, 0 - „против“ и 48 „въздържали се“ промените в Закона за търговския регистър бяха приети на първо четене от парламента.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети