Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Парламентът прие промените в Закона за хазарта

Политика

На първо четене: Парламентът прие промените в Закона за хазарта

На първо четене: Парламентът прие промените в Закона за хазарта - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене поправките в Закона за хазарта. Това стана със 116 „за“, двама „против“ и 68 „въздържали се“.

Автор на идеята е Валери Симеонов.

Новите текстове в Закона за хазарта предвиждат държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор. Освен това лотарийните талони ще се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти. Пунктовете не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети.

Симеонов изрази в зала недоумение от тезите на опозицията и попита колегите си от БСП защо не подкрепят промените.

„Успешно сте усвоили манипулациите. Бърза се, защото е опасно. Второто внушение, че през 2018 г. няма предложение за одържавяване, но имаше предложение за намаляване на местата, където се играе хазартна игра, то е различно от масовото предлагане. Ситуацията не беше такава, каквато е сега. По-малко от месец преди внасянето на законопроекта сега се появи информация, която не е доказана от съответните органи, за масово ощетяване на бюджета с 250 млн. лв.“, коментира аргументите на опозицията Симеонов.

Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ го допълни с цифри, че 3 млрд. лв. се въртят годишно в хазартния бизнес. Според народния представител не е нормална практика разрешението лотарийните билети като ценни книжа да се печатат в Индия.

Проф. Румен Гечев от БСП обясни, че според него България трябва да бъде като повечето развити страни – без хазарт.

„Едните извършват преразпределение, а бедните душици, които се надяват на чудо, търкат билетчета. Веднъж приет законопроектът, обаче, трябваше да има разчети“, посочи финансистът.

Стана ясно, че бележката му е продиктувана от позицията на собствениците на частни лотарийни игри, че противоконституционното отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

Други социалисти също взеха участие в дебата, като основната им теза бе, че пандемията с хазарта няма да се реши с одържавяването и прехвърлянето на хазартния бизнес към един държавен монопол.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати