Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НФСБ ще иска КПКОНПИ да провери членовете на Комисията по хазарта

Политика

НФСБ ще иска КПКОНПИ да провери членовете на Комисията по хазарта

НФСБ ще иска КПКОНПИ да провери членовете на Комисията по хазарта - Tribune.bg
Снимка:

Внушенията, че има организирана съгласуваност в действията на НФСБ, на Валери Симеонов, на финансовия министър и на изпълнителната власт, са безпочвени. Това заяви Борис Ячев, председател на комисията „Борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика“ пред БНТ. Той съобщи и че  НФСБ ще поиска КПКОНПИ да провери членовета на Комисията по хазарта.

„Още тази седмица народните представители от НФСБ ще внесем сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - КПКОНПИ, с което ще искаме да бъде проверено имущественото състояние на членовете на Комисията по хазарта - за тази и на предишните три. Съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията ръководството и членовете на Комисията по хазарта са задължени да подават декларации за имущество и за конфликт на интереси“, посочи Ячев.

Проверката на КПКОНПИ ще покаже дали има разминаване между декларираното и действителното имотно състояние, както и дали са налице корупционни или други практики. Специализираната прокуратура и органите по финансов контрол също правят проверка, за да установят има ли злоупотреби от страна на членовете на Комисията по хазарта или не, посочи той.

Идеите за промените в Закона за хазарта са от 2018 г. Още тогава е обмислян начинът за по-сериозна регулация на част от хазартния бизнес, заяви Ячев.

 В последните няколко месеца се появи информация, че има проблеми в управлението на Държавната комисия по хазарта, финансовият министър също сподели за тези проблеми, и както се казва, сега му дойде времето на този закон“, коментира той.

Относно различното облагане на Българския спортен тотализатор и на частния бизнес, Ячев се съгласи, че не е нормално да съществува такова разминаване, но то е предвидено в закона.

„Държавната комисия по хазарта обаче е трябвало да регулира и уеднакви тази ставка“, посочи той и допълни, че предстои разследване от Специализираната прокуратура защо не е последвало подобно действие.

Ячев потвърди, че трябва да бъде въведена регулация и да бъде преразгледано местоположението на казината, особено на тези, намиращи се в близост до училищата.

„Ако се въведе държавна регулация на една част от хазартния бизнес - говорим само за лотарийните игри, и тя стане държавен приоритет, и се осъществява през държавното предприятие Български спортен тотализатор, тогава на БСТ ще се даде възможност да се развива в по-голям мащаб и приходите на Тотото ще бъдат много повече от 50 млн. лв.“, посочи той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати