Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НФСБ ще иска КПКОНПИ да провери членовете на Комисията по хазарта

Политика

НФСБ ще иска КПКОНПИ да провери членовете на Комисията по хазарта

Снимка:

Внушенията, че има организирана съгласуваност в действията на НФСБ, на Валери Симеонов, на финансовия министър и на изпълнителната власт, са безпочвени. Това заяви Борис Ячев, председател на комисията „Борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика“ пред БНТ. Той съобщи и че  НФСБ ще поиска КПКОНПИ да провери членовета на Комисията по хазарта.

„Още тази седмица народните представители от НФСБ ще внесем сигнал до Комисията за противодействие на корупцията - КПКОНПИ, с което ще искаме да бъде проверено имущественото състояние на членовете на Комисията по хазарта - за тази и на предишните три. Съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията ръководството и членовете на Комисията по хазарта са задължени да подават декларации за имущество и за конфликт на интереси“, посочи Ячев.

Проверката на КПКОНПИ ще покаже дали има разминаване между декларираното и действителното имотно състояние, както и дали са налице корупционни или други практики. Специализираната прокуратура и органите по финансов контрол също правят проверка, за да установят има ли злоупотреби от страна на членовете на Комисията по хазарта или не, посочи той.

Идеите за промените в Закона за хазарта са от 2018 г. Още тогава е обмислян начинът за по-сериозна регулация на част от хазартния бизнес, заяви Ячев.

 В последните няколко месеца се появи информация, че има проблеми в управлението на Държавната комисия по хазарта, финансовият министър също сподели за тези проблеми, и както се казва, сега му дойде времето на този закон“, коментира той.

Относно различното облагане на Българския спортен тотализатор и на частния бизнес, Ячев се съгласи, че не е нормално да съществува такова разминаване, но то е предвидено в закона.

„Държавната комисия по хазарта обаче е трябвало да регулира и уеднакви тази ставка“, посочи той и допълни, че предстои разследване от Специализираната прокуратура защо не е последвало подобно действие.

Ячев потвърди, че трябва да бъде въведена регулация и да бъде преразгледано местоположението на казината, особено на тези, намиращи се в близост до училищата.

„Ако се въведе държавна регулация на една част от хазартния бизнес - говорим само за лотарийните игри, и тя стане държавен приоритет, и се осъществява през държавното предприятие Български спортен тотализатор, тогава на БСТ ще се даде възможност да се развива в по-голям мащаб и приходите на Тотото ще бъдат много повече от 50 млн. лв.“, посочи той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема