Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Приеха измененията в Конституцията

Политика

На първо четене: Приеха измененията в Конституцията

На първо четене: Приеха измененията в Конституцията - Tribune.bg

На първо четене, депутатите приеха със 164 гласа „за“, 66 „против“ и без „въздържали се“ промените в Конституцията.

Дебатът продължи над четири часа, като категорично против да се пипа по основния закон на страната бяха от ИТН, Възраждани е БСП.  

Законопроектът за изменение и допълнение на Конституцията на Република България е внесен от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители. Промените предвиждат освен съдебна реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство, както и отпадане на забраната министри и депутати да нямат двойно гражданство.  

Петър Петров от “Възраждане” каза, че тези конституционни промени са преминали през трагичен път. Той коментира, че Венецианската комисия е изпратила становище в рамките на 27 страници и в тях е посочила, че за предложените промени нямат мотиви.  

Никола Минчев от ПП-ДБ репликира и каза, че ще разгледат внимателно промените и ще вземат предвид риска след становищата на всички, които са изразили такива. “В смислените предложения ще се вслушваме”, увери той.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също се включи в дебата и посочи, че е изключително важно, че продължават дебатите. "Това е дебат за бъдещето за страната ни. Това е дебат за това дали искаме да живеем в европейска правова държава, дебат за това дали достойнството и правата ще бъдат зачитани, дебат с включване на всички заинтересовани страни и всички становища”, смята той.

Славов отбеляза, че освен да се четат становищата на Венецианската комисия те трябва да се разбират. Според него в редица параграфи се посочва, че предлаганите промени са в правилната посока и даде пример с това, че едно от нещата, което Комисията одобрява е разделянето на ВСС на два отделни органа. Той уточни, че са били дадени изключително разумни становища и конструктивни предложения.

“Върви се към модел, който взема под внимание и препоръките на Венецианската комисия и становищата на професионалната общност”, увери Славов. Той коментира, че между четенията за законопроекта ще бъдат внесени промени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети