Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На Трибуната – Румен Христов: Хората в листата на ГЕРБ-СДС са много по-подготвени от другите

Политика

На Трибуната – Румен Христов: Хората в листата на ГЕРБ-СДС са много по-подготвени от другите

На Трибуната – Румен Христов: Хората в листата на ГЕРБ-СДС са много по-подготвени от другите - Tribune.bg
Снимка:

Българинът да си направи равносметка за интересите на България, за неговите лични интереси, на децата и внуците му, призова председателят на СДС

Социолозите отчитат вече 2% преднина за обединената листа на ГЕРБ и СДС. Дали това се дължи на факта, че българският избирател припозна автентичното дясно?

- Това е една от причините. Наистина десницата намери сили да се обедини. Имам предвид десницата, която членува в най-голямото политическо семейство в Европейския съюз – Европейската народна партия (ЕНП). Вероятно избирателите ни, които са интелигентни хора, са отчели и обстоятелството, че председателят на ЕНП отправи апел за загърбване на различията и за обединяване на усилията ни. Не само затова да победим БСП, което за нас като партия е изключително важно, но и да изпратим повече евродепутати в Европейския парламент, които да подкрепят нашия кандидат за председател на Европейската комисия г-н Манфред Вебер, който беше тук само преди няколко дни.

Вие призовахте за повече честност в кампанията, където преобладават повече хора без постижения. Докато имената в общата листа ГЕРБ-СДС говорят за хора, които имат какво да покажат в биографията си...

- Така е. Понеже основният ни опонент е БСП, ако направим едно сравнение на 17-те в листата, ще видите, че листата на десницата ГЕРБ-СДС са хора, които са много по-подготвени. Макар и млади, те вече имат зад гърба си един много успешен мандат в ЕП в лицето на успешния ни еврокомисар г-жа Мария Габриел, на г-н Андрей Ковачев, на г-н Андрей Новаков, на г-н Асим Адемов, на г-жа Ева Майдел, г-н Емил Радев, на двама успешни бивши министри и две знакови имена-символа от СДС.

Г-н Александър Йорданов е символ на цяло едно поколение, символ на демократичните промени в България, символ на синьото. Илия Лазаров е главен секретар на СДС от първите дни на Демократичните сили. И останалите кандидати - заместник-министри, кметове, общински съветници, са изключително подготвени хора. Така че ние говорим за една професионална листа, която би стояла много по-добре в ЕП, отколкото тази на БСП.

Призовахте България да бъде по-активна в правенето на политиката на ЕС. Как ще го постигнете?

- Да, това е така. Ние показахме в Председателството на Съвета на ЕС, което беше първо за България, че можем да се справим и с по-големи предизвикателства. Ние наложихме една важна тема за България и региона, а именно ускореното присъединяване в рамките на правилата на ЕС на Западните Балкани и по-скоро на Северна Македония. Това само ще успокои Балканите и ще направи възможностите за развитието на икономиката още по-големи.

Нашите 17 евродепутати, които ще излъчим в неделя, трябва да работят заедно за националния интерес на страната. Смятате ли, че е възможно в Брюксел да се постигне такова единодействие? Говорим за борбата с двойния стандарт при храните, Пакта за мигрантите, Плана „Макрон“, за финансовата рамка за следващия програмен период.

- Аз съм убеден, че ще се постига разбирателство по отношение на интересите на България. Ние сме опоненти, но преди всичко сме българи. Преди всичко се надявам да бъдем хора, които обичат родината си. Надявам се в Брюксел в ролята на спойка между всички да бъде г-н Александър Йорданов, който има изключителен опит, който е много харизматичен и който би могъл да играе ролята на тамадата (в грузинската традиция – водещият на трапезата). Но действително има теми, за които не бива да имаме различия.

Например, темата за приемането на България в Шенген, темата за приемането на България в Еврозоната. Тези теми, които вие изброихте. Но тук искам да направя една вметка. Ние имаме за кандидат г-н Манфред Вебер, който досега беше председател на групата на ЕНП в ЕП, който пред 15 000 души в Арена „Армеец“ обяви, че едно от първите неща, които ще направи, ако стане председател на ЕК, е да придвижи приемането на България в Шенген.

Очакваме покана в Еврозоната до месец-два. Трябва да бързаме, защото икономиката се развива циклично и не дай си Боже да има спад в световната, европейската и българската икономика, тогава трудно ще покриваме критериите. Но какво казва кандидатът на социалистите Франс Тимерманс. Той заяви и то преди кампанията, че е категоричен по отношение на България и на Румъния. Каза ни – не сте готови за Шенген и Еврозоната – рано е да бъдете поканени. Ето разликата.

Тук българинът да си направи равносметка за интересите на България, за неговите лични интереси, интересите на децата и внуците му. Единият казва, че ще работи за приемането ни от първия ден, в който бъде избран за председател на ЕК, а другият казва – още ви е рано!

Интервю на Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати