Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Намордникът не се обвързва с теглото на кучетата

Политика

Намордникът не се обвързва с теглото на кучетата

Снимка:

Промяната е, че малките кучета могат да се разхождат без каишки

Намордникът и килограмите нямат нищо общо. Намордникът е свързан единствено с агресията на кучетата както в сега действащия закон. Преценката е на собственика и наказанието, което ще понесе, ако не е преценил правилно своето животно, пак е за негова сметка. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание.

„В сега действащия Закон за ветеринаромедицинската дейност, в член 177 има изрична разпоредба, в която  се забранява свободното пускане на кучета, домашни любимци без повод, а за агресивните кучета без намордник. Предложените текстове от вносителите са за облекчаване на сега действащия режим, като те предлагат ограничението за кучета да бъдат с повод да важи за кучетата над 5 килограма, тоест да се освободят малките кучета, да няма законово изискване тези кучета да бъдат разхождани с повод.“ Това обясни Мария Белова – председател на Комисията по земеделието и храните.

 По думите ѝ и в сега действащия закон, и в предложените промени, важи правилото агресивните кучета да бъдат с намордник и с каишка. Има легална дефиниция за агресивно куче, но предстои обсъждане на това дали тя не е морално остаряла и следва да бъде допълнена и актуализирана.

Обясненията са заради спекулациите и наслагването на мнението в обществото, че се ограничават собствениците на кучета и предложените изменения в закона са твърде рестриктивни.

„Относно намордника нямаме абсолютно никакво предложение за промяна на сега действащата разпоредба. Единственото предложение е за увеличаване размера на санкцията“, посочи Мария Белова.

„Смятам, че обществото и конкретно собствениците на кучетата трябва  да знаят, че самите вносители много коректно поискаха максимален срок за удължаване между първо и второ четене, за да чуем всички гледни точки, както на собствениците на кучета, така и на пострадалите от ухапвания от кучета, и на природозащитните организации“, подчерта Мария Белова.

По думите ѝ посоченият законопроект в Комисията по земеделието и храните е бил приет единодушно.

„Всички колеги поздравихме вносителите, защото те повдигнаха тема, която е много сериозна за всички нас. Крайно време е да обърнем внимание на Закона за ветеринаромедицинската дейност, да  коригираме и да актуализираме текстовете, така че те да бъдат ясни за обществото, да не създават излишно напрежение, както се случи през последните два, три дни“, категорична бе тя.

„Моята лична молба е да спрем да спекулираме и да използваме притесненията на собствениците на домашни любимци – кучета. В случая предложеният законопроект облекчава действащия към момента режим. Единствената тежест е завишаване на санкцията“, уточни Мария Белова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още