Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Денков: Без увеличение на заплатите за служителите в МВР (ВИДЕО)

Политика

Николай Денков: Без увеличение на заплатите за служителите в МВР (ВИДЕО)

Николай Денков: Без увеличение на заплатите за служителите в МВР (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Месец след като пое поста министър-председател акад.Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

„Средата е трудна, но министрите за няколко дни влязоха в министерствата, започнаха работа. Всички виждаме, че са компетентни, в темата са. Това, което искаме да изградим е да работим в екип“, заяви Денков пред водещата живото му студио Надежда Узунова.  

На въпрос за минималната работна заплата премиерът заяви, че тя вече е била увеличена и от 1 януари 2024 година отново да има такова, но след преговори със синдикатите и работодателите.

„Парите за образование тази година са увеличени с около 1 млрд. лева спрямо миналата година. Всеки би искал да има повече пари за образование, миналата година 200 милиона лева не бяха усвоени“, заяви Денков и допълни, че ще се работи за подобряване на учебниците, както и реформи. 

Запитан за заплатите на полицаите, Денков заяви: Предвидено е увеличение колкото е възможно, миналата година имаше такова, но сега ще има за тези, които не получиха, за да има балансиране. Не мисля, че трябва да стоят под прозорците, това не е справедливо разпределение на бюджета, трябва да говорят с ресорните министри. 

Василев отряза полицаи и пожарникари: Въпреки протестите, няма да увеличават заплати

Като проста мярка за борба със сивата икономика е, ако в заведение не се издаде касова бележка, то клиентът има право да не плати сметката си. Отделно има мярка фирми с над 50 служители да превеждат заплатите само по банков път.

Заведенията с инициатива #Изисквайте Фискален Бон

По отношение на областните управители, той заяви че има забавяне, като ще изчака още малко. „Забавянето е, защото този консенсус трябва да се постигне между народните представители от различните региони“, заяви Денков и допълни, че зам.-министрите почти навсякъде са назначени, но проблемът е с липсата на качествени кадри. 

По повод реакторите за АЕЦ „Белене“ поискани от Украйна, Денков потвърди, че още в началото на годината е имало такъв интерес. Служебното правителство обаче не е предприело никакви стъпки, като след встъпването му в длъжност той е започнал да придвижва въпроса и има реален интерес Украйна да купи от нас двата реактора. 

Изявление на ГЕРБ относно продажбата на оборудването за АЕЦ Белене на Украйна - 05.07.23г.

Денков успокои, че няма замърсяване в Черно море от Украйна, като не се отчита такова дори и на румънска територия. Според него тези неверни атаки идват отвън, за се навреди на България и Румъния. Той припомни, че министъра на туризма Зарица Динкова сама е дала пример, че няма повод за притеснение. Припомняме, че тя публикува своя снимка по бански в морето. 

Чиста и проверена: Министърът на туризма влезе със сина си в Черно море

„България ще има нов представител в „Лукойл”. Там има системен проблем. Представителят на България не подава актуална информация“, заяви премиерът.

Той заяви, че в Министерството на енергетиката се подготвят критерии за провеждане на курс и избор на следващ представител. Денков очаква в следващите месеци да има нов представител на страната. „Говорихме и с представители на руската компания, че в края на следващата година трябва да се направят промени в технологиите, когато изтича дерогацията за работа с руски петрол. Въпросът е как да съчетаем ограниченията заради войната в Украйна с технологичните промени и данъчните облекчения.“

Запитан ще има ли улеснение за гражданите, за да могат сами да произвеждат ток, той каза, че има поевтиняване на технологиите.

„Водят се преговори за актуализиране на методиката за изчисляване на тол таксите. „Очакваме решение до месец”, каза Денков. По три от магистралите – „Хемус”, „Европа”, „Струма” се работи. За АМ „Черно море” се довършва проекта и отчуждаването на имоти“, уточни премиерът.

За войната в Украйна премиерът обясни, че няма реална опасност за България, но трябва да работим да няма опасност за страната ни изобщо оттук нататакък. „70 г. след Втората световна война има световен ред – да не се нарушават границите. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да направят същото и на други места. Втората причина за подкрепа на Украйна е свързана с България. Страната ни беше обявена за вражеска държава на Русия без да е направила каквото и да е. Да припомним, че Съветската армия влезе в България след Втората световна война. Интересите на България са да свърши войната като се възстановят истинските граници преди агресията”, каза Денков.

В края на разговора стана ясно, че подобен формат ще се превърне в традиция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети