Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николай Младенов: Бяха допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт в Израел

Политика

Николай Младенов: Бяха допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт в Израел

Николай Младенов: Бяха допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт в Израел - Tribune.bg
Снимка:

Ако не се спре с ракетния обстрел от Газа, примирието няма да бъде възможно“, смята бившият специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Според него са били допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт. „В Йерусалим се трупаше напрежение по две линии – едната в квартала „Шейк Джара“, където извеждаха палестинци от домовете им и настаняваха израелци. И отделно напрежението по светите места в Стария град“, коментира Младенов пред БТВ.

За съжаление в цялата тази каша се добави и решението на Абас да отложи палестинските избори“, допълни той.

По думите му ролята на Египет е най-важна за деескалация на напрежението.

През 2019 г. при предишно напрежение трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре ескалацията до 10 ч. вечерта, ще последва военна операция, която ще е разрушителна. Ако в Газа продължи да ескалира напрежението и израелската армия влезе вътре, ще има такива жертви и разрухи, това ще стане една неуправляема територия“, смята Младенов.

Според него сме свидетели на т.нар. „ТикТок революция“, при която всички участници снимат насилието и го публикуват в социалните мрежи. Това води до по-лесна радикализация.

Вътрешна политика

Николай Младенов не каза дали някой е разговарял с него за кандидатура за президент на ГЕРБ за вота през есента. Той уточни, че е в България на почивка със семейството си и не се занимава с политика в момента.

Говорих с Бойко Борисов малко след изборите. Не бяха направени достатъчно опити да се сформира правителство. Ако търсим паралели – Израел през последните две години мина през четири избора. Сега има вариант за пети избори. Всичко това е заради неспособността да се сформира стабилно управление. Надявам се България да не върви по този път“, каза Младенов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати