Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Николов: Зад отстраняването ми от БЕХ се крият икономически и политически причини

Политика

Николов: Зад отстраняването ми от БЕХ се крият икономически и политически причини

Николов: Зад отстраняването ми от БЕХ се крият икономически и политически причини - Tribune.bg
Снимка:

Освобождаването ми като директор на БЕХ има за цел овладяване на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини, посочи пред БТВ Валентин Николов. Според него това е втори опит от „същите персони“ за превземане на холдинга.

След като пое министерството на енергетиката Андрей Живков направи опит да смени ръководството на БЕХ, който бе осуетен, тъй като само Николов можеше да подписва банковите документи. По-късно по примера на ББР последва решение на енергийния министър за увеличаване на състава на Борда на БЕХ от 5 на 9 човека, а след тяхното назначаване бе гласувано холдингът да се представлява от двама изпълнителни директори. На извънредно заседание в понеделник, обаче, новоназначените в Борда на БЕХ са решили да освободят от поста на изпълнителен директор Валентин Николов, а холдингът да се ръководи само от Иван Андреев.

„Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите персони са сложени в увеличението на борда на БЕХ“, коментира Николов. Според него сега се прави нов опит за отстраняването му чрез промени в устава на холдинга, тъй като през лятото съдът спря освобождаването на ръководството на БЕХ. Николов е  разбрал впоследствие, че е отстранен като директор и обжалва протокола за освобождаването си.

„Печалбата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма, 722 милиона лева. Откъдето и да погледнете, БЕХ се развива много добре“, изтъкна Николов.

Относно отстраняването му от поста директор на АЕЦ „Козлодуй“ от Асен Василев, който през 2013 г. беше служебен министър на икономиката и енергетиката, Николов подчерта, че Василев е бил подведен от недоброжелатели, но впоследствие сам признал, че няма нарушения и Николов е прав.

По повод искането на бизнеса за оставки в ръководството на БЕХ заради високата цена на тока доскорошният директор на БЕХ отбеляза, че индустрията е в правото си да иска евтино електричество, но у нас дефицит няма, като за разлика то други страни в региона въглищните ни централи работят, а холдингът е търговско дружество и не е отговорно за проблемите, които визират производителите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати