Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова към ПП: Откраднахте ни програмата, но няма да ни откраднете и образа

Политика

Нинова към ПП: Откраднахте ни програмата, но няма да ни откраднете и образа

Нинова към ПП: Откраднахте ни програмата, но няма да ни откраднете и образа - Tribune.bg
Снимка:

„Освен, че ни откраднахте програмата, искате да ни откраднете и образа“, обърна се Корнелия Нинова от БСП към колегите си от „Продължаваме промяната“. Соцлидерката ядосано отправи критика към бившите си коалиционни партньори, че се опитват да ги пакетират към партиите на статуквото, нещо от което социалистите изключително трудно се спасили и избавили.

Причината за гнева на Нинова е предложението на Кирил Петков и Асен Василев дебатите на председателите на партии да се водят в зала „Запад“. Тя попита откъде накъде ще определят те кое е открито и кое е скрито, при положение, че разговорите се водят в стаята на председателя и в пленарна зала.  

„Няма да позволим никой, ама по никакъв начин да върне БСП в образа на някакво задкулисие“, обяви Нинова, визирайки думите на Петков, че щом не се допускат журналисти на разговорите, то значи има нещо скрито и покрито.

Тя припомни, че именно БСП са промяната, защото те първи са тръгнали да се борят с модела на задкулисието, а от ПП са в политиката от вчера.

Според Корнелия Нинова от година и половина върви сценарий за премахване на многопартийната система и Народното събрание, а с действията си последните два дни депутатите наливат масло в огъня на тези сценаристи. 

Нинова допълни още, че е била съгласна най-възрастният да оглави парламента, но в последните 15 минути „някой си е променил мнението“, като не пожела да го назове, което е върнало кризата в нейното началото.

„За пръв път виждам едно нормално говорене, една култура на изслушване и ако успеем да го направим, да го задържим, мисля че това ще бъде един от големите успехи  на това Народно събрание. Идеята за прозрачност и да си казваме нещата с нормален тон, дори да не сме съгласни, пред погледите на всички наши избиратели, е най-нормалното, най-демократичното и най-правилното нещо, от което не трябва да се притесняваме. Вече имаме няколко предложения като възможни критерии. Аз предлагам всяко едно изказване да продължи с реални критерии и предложения и да вървим напред към гласуване. Но искам да подчертая колко би било добре, независимо от дебата, независимо колко са важни проблемите, да можем да държим този тон. Повярвайте ми, показваме нова политическа култура в България и това е промяна“, обърна се Кирил Петков към народните представители.

„Г-н Петков, приемам това като самокритика или самооценка, защото тази зала знае, че най-острия, агресивен и обиден тон сте си държали вие и ГЕРБ. Едва ли можете да отправите към нас искане за добър и коректен тон и да кажете „добре, че го постигнахме“. Ще ви припомня времето, в което ние бяхме най-диалогичните, бяхме най-консенсусните. Включително в правителството винаги сме държали добрия тон, винаги сме търсили разбиране между партиите в парвителството, когато имаше противоречия. Някой път успявахме, някой не, но ние „БСП за България“ никога не сме държали в последните парламенти агресивен тон. Ние сме такива и ще продължим по същия начин! Много е хубаво, че ще водим този разговор прозрачно и тук. Но уважаеми колеги, какво като го водим, ако няма резултат? Ако още четири часа прозрачно и пред камерите, и пред българския народ си говорим в добър тон, браво, една стъпка напред и какво от това, ако в 19 часа нямаме резултат, и отново прекъснем заседанието, и отново утре се съберем на четири председателски съвета и на още една дискусия в залата в добър тон, резултатът ще е същият. Тридневен пореден удар върху парламентарната демокрация, държавността, правовата държава и институционалността в България и тридневно огромно разочарование за българския народ“, отговори от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.    


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати