Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нинова: Различието ни с ИТН е, че искат демонополизация на НЗОК

Политика

Нинова: Различието ни с ИТН е, че искат демонополизация на НЗОК

Нинова: Различието ни с ИТН е, че искат демонополизация на НЗОК - Tribune.bg

При ясен състав на кабинета на ИТН, Националният съвет на БСП ще реши за подкрепа

Различието ни с ИТН е, че искат демонополизация на НЗОК, съобщи на брифинг в парламента соцлидерката Корнелия Нинова. Тя обяви резултатите от консултациите с партията на Слави Трифонов в три сфери – здравеопазване, образование и социална сфера.

„По „Здравеопазване“, за наше най-голямо удоволствие, наши стари политики, настоявания, законопроекти, които сме внасяли години наред и бяха отхвърляни, сега срещат разбиране. Първо - болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници в труднодостъпни региони, да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, четвърто - приоритети укрепване на държавното и общинското здравеопазване със забрана да се продават държавни и общински болници, пето - специализацията на кадрите в здравната система, която да бъде ангажимент на държавата и шесто - истинско електронно здравно досие да има всеки българин“, изтъкна Нинова.

Соцлидерката посочи, че в сектор „Образование“ столетницата има 5 приоритета - съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание, въвеждане на нова формула за финансиране и да се спре практиката парите следват ученика, увеличението на учителските заплати да продължи, бройките в образованието да се обвържат с нужните кадри в българската икономика и дефицитните професии да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите, но те да бъдат обвързани с ангажимент за договор за работа в България.

„Преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуален въпрос за всички политически формации“, похвали се Нинова. Тя призна, че остава едно различие, а именно кога да стане преизчислението на пенсиите.

„Ние виждаме това да стане от 1 октомври тази година, а колегите от ИТН го предвиждат за 1 януари 2022 г., но сме на едно мнение, че повече възрастните хора не могат да останат без преизчисление на пенсиите“, подчерта Нинова. Тя допълни, че безплатни лекарства и учебници за децата е обща позиция, както и семейното подоходно облагане и помощите за второ и трето дете.

„Предложените от нас политики по отношение на възрастните хора, на децата и младите семейства, се приема от колегите и се обединяваме около тези приоритети“, изрази удовлетворение Нинова. Тя обеща прозрачност на водените разговори с ИТН и подчерта, че от партията на Слави Трифонов са абсолютно наясно, че БСП ще реши дали да ги подкрепи на заседание на Националния съвет на партията, след като ИТН обяви състава на кабинета си.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети