Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новите служебни: Старите, без двамата, които си основават партия

Политика

Новите служебни: Старите, без двамата, които си основават партия

Новите служебни: Старите, без двамата, които си основават партия - Tribune.bg
Снимка:

Василев и Петков създават поредната партия на промяната, но Рашков, Кацаров и Комитова остават министри

Днес президентът Румен Радев назначава втория пореден служебен кабинет, който почти по нищо не се отличава от първия. Двама министри си тръгват и поемат официално по пътя на политиката. Това са Асен Василев (Финанси) и Кирил Петков (Икономика). Те още сега ще създадат партия ПП – „Промяната продължава“.

Има и нов министър на транспорта.

На тяхно място влизат Валери Белчев – бивш шеф на Фонда на фондовете при второто правителство на ГЕРБ (Финанси) и Даниела Везиева – бивш зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов (Икономика). Новият министър на транспорта е Христо Алексиев, който беше предлаган за поста и от Слави Трифонов.

Няколко министри, които успяха да забъркат сериозни скандали през изминалите месеци, запазват постовете си.

Въпреки пълния крах на ваксинацията и съмненията за прокарване на частни интереси за създаването на частна мегаболница в Кремиковци, Радев е преценил да задържи Стойчо Кацаров. Министърът на здравеопазването е в обтегнати отношения с лекарското съсловие и успя да предизвика протести с премахването проф. Асен Балтов и проф. Тодор Кантарджиев. Самият Кацаров е начело на НПО, създадено за да води дела срещу лекари, и никога не е бил приемлив за професионалната общност.

Протести има и в сектор регионално развитие, които Виолета Комитова отхвърля, тъй като част от фирмите вече са взели пари за незапочнато строителство. Тя категорично отхвърля доводите на фирмите в сектора за лавинообразен ръст на цените на материалите, които е трябвало да бъдат купени предварително. Освен това непрекъснато подозира бранша в саботажи срещу нея лично. Един от най-сериозните скандали, в които се замеси, бяха инспекцията на паркинг на техника, за който твърдеше, че е строеж на магистрала. Сериозни притеснения предизвика и с обявлението, че АМ „Хемус“ е незаконна и не е изключено нищо, дори изчегъртване на вече готови участъци.

Бойко Рашков срещна сериозни затруднения с противодействието на бежанския наплив и получи много обвинения в репресии срещу местни структури на политически опоненти. Стотиците акции в страната не доведоха до обвинения. Няма развитие и по останалите сигнали, произведени от Рашков – „ядени“ бизнесмени, подслушвани протестиращи, които бяха оставени да бъдат забравени.

Ето го и пълния състав на кабинета:

Стефан Янев за служебен министър-председател

Гълъб Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

Бойко Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства

Валери Белчев за служебен министър на финансите

Георги Панайотов за служебен министър на отбраната

Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването

Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков за служебен министър на образованието и науката

Светлан Стоев за служебен министър на външните работи

Янаки Стоилов за служебен министър на правосъдието

Велислав Минеков за служебен министър на културата

Асен Личев за служебен министър на околната среда и водите

Христо Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите

Христо Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Даниела Везиева за служебен министър на икономиката

Андрей Живков за служебен министър на енергетиката

Стела Балтова за служебен министър на туризма

Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта

Вчера стана ясно, че културистът-финансист Румен Спецов също остава на поста си като шеф на НАП, защото „всички са доволни от работата му“. Очевидно и тук скандалите с източването на ДДС и прехвърляне на фирмата му на малоимотен човек не е изиграла роля в преценката дали Спецов да остане на работа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети