Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Няма решение на България за присъединяване към Глобалния пакт за миграция на ООН

Политика

Няма решение на България за присъединяване към Глобалния пакт за миграция на ООН

Няма решение на България за присъединяване към Глобалния пакт за миграция на ООН - Tribune.bg
Снимка:

Външният, вътрешният и социалният министър с призив към левицата да не всяват неоснователни страхове

Трима министри от кабинета опровергаха твърдения на Корнелия Нинова, че страната ни се е присъединила към Глобалния пакт на ООН за миграцията. По-рано лидерът на социалистите направи изказване в пленарна зала, с което обяви „новината“ и поиска дебат по темата с изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента.

Министрите на външните и вътрешните работи, както и на труда, призоваха да спре тиражирането на подобна невярна информация в публичното пространство.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева изтъкна, че за пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието на обществото от собствените си проблеми, за да „всяват неоснователни страхове в хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към Глобалния пакт за миграция на ООН, че е взето такова решение и че с този документ ще се узакони незаконната миграция и всякакви други лъжливи и абсурдни неща“.

Първият ни дипломат коментира, че няма решение на България да се присъединява или не към пакта, а дебатът за това се води от 2016 г.

„Българската позиция по отношение на миграцията е ясна и тя многократно е поставяна от българския премиер и правителство на всички нива – спиране на незаконна миграция, опазване на външните граници, като всяка страна сама определя правилата си по отношение на това дали, колко и какви законни мигранти да приеме, както и връщане веднага на незаконните такива“, подчерта Захариева.

В допълнение вътрешният министър Младен Маринов изтъкна, че като страна-членка на ЕС и страна, която е на първа линия на част от мигрантските потоци, България последователно отстоява своя интерес.

„В момента българската държава прилага категорично ефективни мерки, които се оценяват от останалите партньори в ЕС, както по опазване на границата, така и по политиката за връщане. Многократно се е повишил броят на върнатите мигранти, пребиваващи на територията на България“, заяви силовият министър и апелира да не се спекулира със страховете на българските граждани.

Социалният министър Бисер Петков се е ангажирал и участва в анализа на тези цели на Пакта за миграция на ООН, които имат отношение към трудовата миграция.

„Ние търсим улеснение при вноса на работна ръка от други държави на база на съответните партньорства за мобилност, които има в ЕС“, подчерта той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати