Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС обсъжда правилата за нов шеф на НЗОК

Политика

НС обсъжда правилата за нов шеф на НЗОК

НС обсъжда правилата за нов шеф на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание ще обсъди нов проект на решение за процедурни правила за избор на управител на Националната здравноосигурителна каса.

Депутатите днес ще обсъдят и промени в закона за здравното осигуряване, с които се регламентира в условия на изтекъл мандат на управителя на Касата, подуправителят да изпълнява ръководните функции до избор на нов управител.

До спешните законодателни изменения се стигна след като преди дни изборът на нов управител на Националната здравноосигурителна каса се провали. Това стана след като номинираната на поста от ГЕРБ-СДС Иванка Динева оттегли кандидатурата си, а другата кандидатка, предложена от БСП, проф. Жени Стайкова - не получи подкрепа от мнозинството в Народното събрание.

В програмата на парламента е първо четене на четири отделни законопроекта за изменение и допълнение на закона за движение по пътищата.

Основните промени целят завишен контрол на пътя и увеличаване на събираемостта от наложените глоби. Очаква се в дневния ред да бъде включен и законопроект за изменение на закона за горите, които са свързани с облекчаване на процедурата, по която домакинствата могат да купуват дърва за огрев от горските територии - общинска и държавна собственост.

За днешното пленарно заседание е предвиден редовен парламентарен контрол. На въпроси на депутати ще отговарят еко министърът Юлиян Попов, земеделският - Кирил Вътев, министърът на икономиката Богдан Богданов, на иновациите - Милена Стойчева, образователният - Галин Цоков и министърът на здравеопазването Христо Хинков.

След близо 1 час дебати депутатите приеха на първо четене със 118 гласа „за“ Законопроекта за изменение и допълнение на Закона на здравното осигуряване, с което подуправителят на НЗОК да упражнява длъжността управител на НЗОК, докато се избере нов от НС. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП – ДБ и ДПС.

Срокът между първо и второ четене ще бъде три дни.

Дебатите не преминаха без критика от страна на опoзицията. „Здравната каса трябва да има фиктивен управител. Липсата на фиксиран срок колко време може да продължи управлението подуправителя преди да бъде направен избора на нов, ни принуждава да внесем поправки между първо и второ четене“. Това заяви Андрей Чорбанов от ИТН.

„Нека не вкарваме политика в това решение. Става въпрос за срок от месец и половина, в който да действа този подуправител“, каза и Костадин Ангелов, бивш здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ –СДС. „Ще внеса срок за подуправител на НЗОК, такъв какъвто Чорбанов от ИТН иска“, подчерта още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети