Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС реши: Прекратяването на дерогацията се отлага за октомври 2024 г.

Политика

НС реши: Прекратяването на дерогацията се отлага за октомври 2024 г.

НС реши: Прекратяването на дерогацията се отлага за октомври 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

С това депутатите решиха България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от „Лукойл“, но това да стане поетапно в рамките на една година. Народните представители заложиха и определени срокове и изисквания за това. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва поетапно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31.12.2023 година има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31.03.2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30.06.2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход; до 30.09.2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години. От 01.10.2024 година, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход.

Другият важен момент след приетите промени е появата на особен търговски управител в Лукойл. Особеният търговски управител се назначава от Министерския съвет по предложение на Министъра на икономиката и иновациите, след становище на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от 2 седмици от предложението.

Особеният търговски управител се назначава за срок от 6 месеца като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати