Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Няма да има по-високи данъци за второ жилище в курортите

Политика

Няма да има по-високи данъци за второ жилище в курортите

Няма да има по-високи данъци за второ жилище в курортите - Tribune.bg
Снимка:

Данъкът за жилищните имоти за 2019 г. ще се преизчислява служебно

Няма да има по-високи данъци за недвижимите имоти, разположени в курортите, които не са основно жилище и не са отдадени под наем, както и не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Законна за туризма. Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Отпадането на част от разпоредбите му за по-високите данъци идват след решението на Конституционния съд, съгласно което по-високите налози в курортите водят до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата.

Промените предвиждат ясна правна уредба по отношение на данъка върху недвижимите имоти за цялата 2019 година и се цели да бъдат предотвратени евентуални административни и съдебни спорове между общините и данъчно задължените лица. С предлаганата промяна данъчно задължените лица за 2019 г. ще дължат за всички недвижими имоти данък в еднакъв размер в определените от съответната община граници от 0,1 до 4,5 на хиляда, наложен върху съответната данъчна основа.

Данъкът за жилищните имоти за 2019 г. ще се преизчислява служебно и съобщава на данъчно задължените лица. Лицата, предплатили до 30 април 2019 г. данъка за такива имоти за цялата 2019 г., ползват отстъпка от 5 на сто върху преизчисления данък. След преизчисляване на дължимия данък, надвнесените от данъчно задължените лица суми подлежат на прихващане или възстановяване по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

С промените се гарантира еднаквото третиране и недопускане на дискриминация на данъчно задължените лица във връзка с вече платени данъци по реда на ЗМДТ до влизането в сила на Решението на Конституционния съд.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети