Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Няма основание за касиране на изборите, Вапцаров не е имал право да бъде в „Арена Армеец“

Политика

Няма основание за касиране на изборите, Вапцаров не е имал право да бъде в „Арена Армеец“

Няма основание за касиране на изборите, Вапцаров не е имал право да бъде в Арена Армеец - Tribune.bg
Снимка:

Щабът на Манолова не е подал нужните документи за застъпника, ОИК са спазили разпоредбите на Избирателния кодекс, писан от нея

След като Мая Манолова и хората ѝ се заканиха да искат касиране на изборите, стана ясно че нямат основание за това. Причината за исканото касиране е, че председателят на инициативния комитет на Манолова- Никола Вапцаров не е бил допуснат в „Арена Армеец”, за да наблюдава броенето на бюлетините. От ОИК обясниха, че това не е повод за касиране на изборите, а Вапцаров не бил допуснат до залата, защото не бил подал необходимите документи, за да има право на въпросното влизане в залата.

Комисията спазва и работи, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, обясниха от ОИК пред NOVA. Стана ясно, че Вапцаров въобще не се е легитимирал, нищо с пълномощно, нито с удостоверение за застъпник или наблюдател.

Според член 431 при отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели - при спазване изискването на чл. 114, ал. 2, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване, като им се осигурява пряка видимост при преброяване на гласовете.

„Смятам, че нашата комисия спазва и работи съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Свършихме си работата така, както трябва. По отношение на организацията, надминахме нашите очаквания. Дали има повод за касиране на изборния резултат по отношение на кмет на Столична община, компетентен е да каже Софийският административния съд”, заяви председателят на ОИК-София Полина Витанова.

Според закона регистрираните застъпници и обявените за упълномощени представители на политическите сили, регистрирани преди първия тур на изборите, запазват статута си и за втория тур, но само ако са регистрирани като застъпници на допуснатия до втори тур кандидат за кмет или обявени за представители на партията, коалицията, местната коалиция или инициативния комитет, издигнали кандидата.

В противен случай не могат да присъстват в секциите на втория тур и да се ползват с другите права, произтичащи от това им качество.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети