Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Общините във финансов колапс заради изборите

Политика

Общините във финансов колапс заради изборите

Снимка:

Само няколко дни преди парламентарните избори, 265 общини у нас са пред истинска финансова криза. Причината е, че те сами трябва да си осигурят дезинфектанти и предпазни средства за изборните секции.

На предходните избори на 4 април, държавата беше тази, която отпусна необходимите 2,1 милиона лева, за да може да има маски и почистващи средства в секциите. Общинарите обаче с днешна дата са оставени сами да се оправят и да търсят необходимите пари, за да могат да обезпечат протичането на избори в период на пандемия.    

На този етап няма и яснота кой ще купи и осигури памука и спиртния разтвор за дезинфекция на машините за гласуване. На изборите на 4 април за това по два договора Здравното министерство похарчи 29 754 лева за общо 9500 машини, съобщава БНР.

Маски с висока защита се предвижда да има само за Covid секциите и за подвижните секции за карантинираните, но не и в стандартните изборни секции. Не е разписано какви количества дезинфектанти за ръце, под и повърхности трябва да бъдат осигурени във всяка секция.

Доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти са освободени от Закона за обществените поръчки и се правят през Закона за извънредното положение, пояснява кметът на Димитровград Иво Димов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още