Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Официално: България не получава доставки на газ „Газпром“

Политика

Официално: България не получава доставки на газ „Газпром“

Официално: България не получава доставки на газ Газпром - Tribune.bg
Снимка:

Правителството няма да плаща в рубли, ще се чака общ европейски отговор

„България вече не получава доставки на газ от руската компания „Газпром“. Причината е тяхното желание да се плаща в рубли.“, обяви след заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков.

Той отново заяви, че правителството е подготвено затова и, че няма да се намалява количеството газа за потребителите.

„Имаме ясен план откъде ще дойдат други доставки на газ“, заяви премиерът. 

Според Петков България не може да се съгласи да плаща в рубли и то през трета страна, кочто няма отношение към газа, защото има риск както за средствата, така и за доставката на суровината.

„Правим пълна ревизия на договорите за доставка на газ и пренос“, обяви той.

„Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, за да договорят точни стъпки за действие, които вече са планирани“, допълни Петков.

Той обяви, че очаква общ отговор от страна на ЕС за спрените доставки и е получил изрично уверение за това от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Петков заяви, че е говорил с гръцкия си колега Мицотакис, който го е уверил, че трасето ще е готово до юни. По думите му „г-жа фон дер Лайен заяви, че проблемът е общоевропейски и отговорът ще е единен.“

„Нещата са под контрол, няма риск за никой.“, категоричен е Петков.

Енергийният министър заяви, че след брифинга, който даде сутринта има две важни неща: „Газът е спрян, а платените пари са върнати обратно в сметките“.  

Николов не даде детайли за конкретните планове за алтернативни доставки, защото по думите му „те включват търгове, които са в процес“.

На въпрос каква ще е цената на газа от първи май, той заяви, че щяло да стане ясно до края на месеца, защото имало процедури, но всичко било прозрачно.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети