Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Официално: Избраха Емил Димитров за нов екоминистър

Политика

Официално: Избраха Емил Димитров за нов екоминистър

Официално: Избраха Емил Димитров за нов екоминистър - Tribune.bg
Снимка:

Той сяда в стола на арестувания и подал оставка Нено Димов

Емил Димитров-Ревизоро е новият министър на околната среда и водите, решиха депутатите.

Той беше избран със 111 „за“ и 96 „против“. Срещу избора му се обявиха БСП и ДПС. „Воля“ не гласуваха.

Димитров е юрист и бивш шеф на Агенция „Митници” по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. 

"Няма да подкрепим новия министър на околната среда и водите", заяви от трибуната народният представител от ПГ на ДПС Джевдет Чакъров по време на дебатите за персоналните промени в кабинета, свързани с оставката на Нено Димов като министър на околната среда и кандидатурата на Емил Димитров. 

"Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Т.е. повече от половината. Сменят се министри. Трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме такива аргументи. Що се отнася до новия министър, това, което бих искал да кажа, че той няма право на толеранс, не само на 100 дни, не само на 1 месец. Би следвало да заработи още от момента на встъпването в длъжност", каза Чакъров. Според депутатът е налице водна криза не само в Перник и редица проблеми стоят за решаването на управлението на водите в България, които изискват адекватни спешни мерки, за да не прераснат в кризи.

Социалистът Таско Ерменков коментира пред министрите в зала, че министър-председателят се отнасял към тях като "петна върху белоснежния си мундир". По думите му в момента тече "химическо чистене", което няма да реши проблема с липсата на вода в Перник и други населени места.

"С това решение се замазват проблемите. Това решение не отговаря на интересите на българския народ. Единственото е да се внесе проект за приемане на оставката на МС, друго решение няма", категоричен бе червеният депутат.

Александър Ненков от ГЕРБ защити персоналните промени в кабинета.

"Промяната в кабинета е поради ситуацията там и оставката на г-н Нено Димов. Ние не сме съдници. Има длъжностни лица в Перник, които са допринесли това да се случи. Следва да се потърси отговорност. Искам да кажа на хората, че държавата седи зад тях и се опитва в кратки срокове да разреши, да облекчи техните несгоди, които са длъжни да понасят. Една криза може да даде тласък на реформата в сектора на водите. Не мога да се съглася, че нищо не е направено и се чака криза, за да се вземат някакви решения. ВИК стратегията е от времето на правителството на Орешарски. Извършени са много стъпки в правилната посока. Не би трябвало да има разминаване в общата ни визия. Най-големият проблем е финансов. По груби изчисления са необходими 11 млрд., за да подобрим ВИК системата, да оздравим дружествата, да подобряват качеството на услугата и всичко е свързано с пари". Народният представител напомни на колегите си от ляво, че по тяхно предложение през месец май ще се състои обществено обсъждане на програмата във водния сектор и социалната поносимост на цената на водата, за да се реализират предложените мерки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети