Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Официално: Мария Габриел е кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС

Политика

Официално: Мария Габриел е кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС

Официално: Мария Габриел е кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС - Tribune.bg
Снимка:

Мария Габриел официално бе представена като кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС. Това бе обявено преди минути в Народното събрание. 

„Считам, че най-правилното място да споделим нашите идеи и намерения е парламентарната трибуна. В нашия мандат кандидат за премиер ще е еврокомисарят Мария Габриел“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

„Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар Мария Габриел са ресорите иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Като действащ еврокомисар тя трябва да мине през юридически процедури, така че контактните ни групи ще се свържат с вас и тя ще осъществява разговори с вас през тях”, каза още Борисов.

Мария Габриел е евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 2009 г. Мария Габриел работи в няколко приоритетни области: миграционната политика на Съюза; Шенген; споразуменията за либерализиране на визовите режими с трети страни; темите за сигурността; борбата срещу тероризма и трафика на хора. Следи въпросите, свързани с ФРОНТЕКС и Системата за влизане/излизане в ЕС. Тя е докладчик по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визов режим, последните от които с Колумбия, Перу, Грузия и Украйна.

Мария Габриел е член на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM), създадена в Европейския парламент.

От 2012 до 2014 г. Мария Габриел е координатор на Групата на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете. Тя е докладчик на Европарламента по Директивата за жените в управителните съвети на дружествата Women on board. През 2015 г. стартира национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“.

От началото на първия си Мария Габриел работи по въпросите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Работата ѝ е свързана с принципите за по-справедлива, гъвкава и опростена селскостопанска политика; подкрепа за животновъдите и пчеларите; подкрепа за малките и средни селскостопански производители.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати