Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Оглеждат Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев за военен министър

Политика

Оглеждат Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев за военен министър

Оглеждат Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев за военен министър - Tribune.bg
Снимка:

И двамата са били служебни министри на отбраната

Партиите в управляващата коалиция оглеждат двама бивши служебни министри на отбраната - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, за поста на Стефан Янев, научи „24 часа“.

„Демократична България“ вероятно ще предложи своя военен експерт Велизар Шаламанов за министър на отбраната, казват неофициално от коалицията.

Той е майор от българската армия, военен министър в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 година и ексдепутат от „Демократична България“.

Шаламанов има солидно военно образование. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия със специалност радиоелектроника. Бил е в управление „Разузнаване и електронна борба“ на Главния щаб на Сухопътни войски. През 1991 година става доктор по кибернетика в Киев, а от 1998 година е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 година завършва Военната академия в София. Освен това е учил в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“. В правителството на Иван Костов е бил зам.-министър на отбраната. Работил е и в НАТО. От 2009 година е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление. През 2012 година е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Ето какво пише в едно специализирано военно списание през 1984 година за Шаламанов, цитирано от Zonanews:

„Паметна ще остане 1980 г. за курсант Шаламанов - приет е за член на БКП. След две години е избран за член на партийното ръководство на подразделението. Оценено е по достойнство и умението му да работи с хората. През 1983 г. е избран за секретар на първичната партийна организация (ППО) на випуска“.

Според дясната коалиция за поста на Стефан Янев е подходящ и проф. Тодор Тагарев. Той  е военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. През 2013 година е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.  И Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 година – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.  И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 година Тагарев е бил член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“.

Преди дни Шаламанов и Тагарев се обединиха около мнението, че „основната цел на наредената от руския президент Владимир Путин военна операция в Украйна в ранните часове на четвъртък е сваляне на настоящите управляващи в Киев, инсталиране на марионетно правителство и физическото унищожаване на всички, готови да се съпротивляват“.

„(Путин) не желае да има свободна, демократична, независима Украйна за съсед на Русия. Затова целта му е да установи марионетно управление“, заяви Шаламанов пред Свободна Европа в четвъртък с уточнението, че „по-страшното е, че с навлизането на това управление се цели да бъдат унищожени абсолютно всички хора в Украйна, които биха оказали съпротива“.

Проф. Тодор Тагарев също е на мнение, че целта на инвазията, наредена от Путин, няма да се ограничи само с Донецк и Луганск, а ще има за цел по-голяма част от Източна Украйна и дори цялата страна.

„Осем години имаше обстрели по линия на конфликт между сепаратистите и Украйна. В момента имаме удари по реална военна сила, имаме инвазия”, каза пред БНТ Тагарев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати