Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Оглеждат Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев за военен министър

Политика

Оглеждат Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев за военен министър

Оглеждат Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев за военен министър - Tribune.bg
Снимка:

И двамата са били служебни министри на отбраната

Партиите в управляващата коалиция оглеждат двама бивши служебни министри на отбраната - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, за поста на Стефан Янев, научи „24 часа“.

„Демократична България“ вероятно ще предложи своя военен експерт Велизар Шаламанов за министър на отбраната, казват неофициално от коалицията.

Той е майор от българската армия, военен министър в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 година и ексдепутат от „Демократична България“.

Шаламанов има солидно военно образование. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия със специалност радиоелектроника. Бил е в управление „Разузнаване и електронна борба“ на Главния щаб на Сухопътни войски. През 1991 година става доктор по кибернетика в Киев, а от 1998 година е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 година завършва Военната академия в София. Освен това е учил в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“. В правителството на Иван Костов е бил зам.-министър на отбраната. Работил е и в НАТО. От 2009 година е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление. През 2012 година е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Ето какво пише в едно специализирано военно списание през 1984 година за Шаламанов, цитирано от Zonanews:

„Паметна ще остане 1980 г. за курсант Шаламанов - приет е за член на БКП. След две години е избран за член на партийното ръководство на подразделението. Оценено е по достойнство и умението му да работи с хората. През 1983 г. е избран за секретар на първичната партийна организация (ППО) на випуска“.

Според дясната коалиция за поста на Стефан Янев е подходящ и проф. Тодор Тагарев. Той  е военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. През 2013 година е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.  И Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 година – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.  И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 година Тагарев е бил член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“.

Преди дни Шаламанов и Тагарев се обединиха около мнението, че „основната цел на наредената от руския президент Владимир Путин военна операция в Украйна в ранните часове на четвъртък е сваляне на настоящите управляващи в Киев, инсталиране на марионетно правителство и физическото унищожаване на всички, готови да се съпротивляват“.

„(Путин) не желае да има свободна, демократична, независима Украйна за съсед на Русия. Затова целта му е да установи марионетно управление“, заяви Шаламанов пред Свободна Европа в четвъртък с уточнението, че „по-страшното е, че с навлизането на това управление се цели да бъдат унищожени абсолютно всички хора в Украйна, които биха оказали съпротива“.

Проф. Тодор Тагарев също е на мнение, че целта на инвазията, наредена от Путин, няма да се ограничи само с Донецк и Луганск, а ще има за цел по-голяма част от Източна Украйна и дори цялата страна.

„Осем години имаше обстрели по линия на конфликт между сепаратистите и Украйна. В момента имаме удари по реална военна сила, имаме инвазия”, каза пред БНТ Тагарев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети