Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България

Политика

Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България

Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България - Tribune.bg
Снимка:

Свързана е с преструктуриране на цялата армия

Сделката е изгодна за България, защото това е геостратегически избор. Тази сделка ще донесе ползи далеч извън армията. Това заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод преговорите за закупуването на F-16 от САЩ.

„Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в цялата армия. Въпрос на модернизация на цялата страна е. Основният акцент трябва да е върху ползите“, посочи той.

„Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда лева ще са само началото. Това не може да бъде отлагане, трябва да се реализира в следващите 5-7 години. Това включва купуването на още 8 изтребителя и радари“, посочи още Шаламанов.

„В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях”, посочи Шаламанов.

Според експерта подходът на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е върху реализация на ползите на новия самолет.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското Министерство на отбраната предложение за сключване на договор.

По думите на Шаламанов това означава, че най-вероятно вече е намерен баланс за цената. Той прогнозира, че тя ще е малко над 2 млрд. лв. и подчерта, че посочената от САЩ цена е таванът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети