Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Правната комисия прие закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Политика

Окончателно: Правната комисия прие закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Окончателно: Правната комисия прие закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите одобриха квотен принцип при преназначаване на съдии, прокурори и следователи от спецправосъдието

Правната комисия одобри окончателно закриването на Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Промените бяха гласувани с 12 гласа „за” и 5 „против” в комисията. 

ГЕРБ и ДПС се обявиха против преустановяване дейността на специализираните съд и прокуратура. Анна Александрова от ГЕРБ коментира:

„Това е закриване - целенасочено, на Спецпрокуратурата и Спецсъда, защото организираната престъпност има полза от тази работа, но много скоро ще се изправи и министър, и заместник-министър, и всичките тези съдии и колеги-депутати срещу обществото, за да кажат защо приеха този законопроект, по чия инициатива, под кой натиск".

Хамид Хамид, ДПС: „Лесно е да закриваш, да рушиш и да унищожаваш нещо, без да мислиш за последствията. Ще видим последствията и кой ще носи отговорност за тях.“

Според ДБ в лицето за Христо Иванов закриването на „една структура, която беше създадена като политически инструмент и донесе много дискредитация на българското правосъдие да бъде премахната така, че всички да носят отговорност пред един и същи съд.“

Комисията прие и квотен принцип при преназначаване на съдии, прокурори и следователи от специализираните съд и прокуратура.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети