Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно - НС отмени „златните паспорти“

Политика

Окончателно - НС отмени „златните паспорти“

Окончателно - НС отмени златните паспорти - Tribune.bg
Снимка:

Имаше схема за набеждаване на Пеевски за „златните паспорти“, но следите водят към управляващите, посочиха на брифинг от ДПС

Народно събрание отмени окончателно „златните паспорти“. Така се слага край на съществуващия механизъм за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции. Неприключените до влизането в сила на този закон производства по отменените текстове, се прекратяват, това решиха депутатите.

В шестмесечен срок от влизане в сила на този закон, Държавна агенция „Национална сигурност“ извършва проверка за наличие на основания за отмяна на натурализацията по всички преписки по придобито българско гражданство по реда на отменения член.

Петър Петров от „Възраждане“ направи изказване по време на второто четене по текста за производствата по инвестиционно гражданство, които не са приключили. Той уточни, че подадените заявления са над 100 и са направени по предходния ред, когато получаването на българско гражданство чрез инвестиция е касаела инвестирането в държавни ценни книжа.

„Не чух какво налага вземането на решение за прекратяването на всички тези не приключили производства. Не чух никакви мотиви от страна на работната група, която иска да промени това“, каза още Петров.

Крум Зарков от БСП заяви, че с гласуването на последните параграфи българската държава окончателно ще отмени възможността да се придобива гражданство срещу инвестиция, така наречените и придобили известност „златни паспорти“. Според него в процеса на работа се е преценило, че производствата, започнали по стар ред, трябва да бъдат прекратени.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че с този закон се слага край на тежък спор.

„Успяхме да свалим България от списъка на страните, които ЕК и ЕП са сочили с пръст за продажба на гражданство. Това, което не успяхме, е проблемът с пребиваването на основание инвестиции. Затова ние и през следващите месеци ще внасяме съответните предложения, да решим и този проблем“, каза депутатът на движението.

„Имаше схема за набеждаване на Пеевски по Магнитски именно за злоупотреби с т.нар. „златни паспорти“. След проверките ще стане напълно ясно, че тази схема за неговото набеждаване по Магнитски беше една скроена в България лъжа. Скроена от медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев. Ние смятаме, че това е една стъпка напред истината да излезе, а тя е, че това е лъжа." Това коментира Йордан Цонев от ДПС по време на брифинг, веднага след като бе прието да бъдат отменени инвестиционните паспорти в България. Според ДПС Пеевски не е бил замесен в схема за осигуряване на „златни паспорти“ за чужденци, а в подобна схема участват управляващите.

„Смятаме, че при проверката следите ще отведат другаде - към тези, които направиха тази сглобка срещу нас“, каза още Цонев.

Той подчерта, че Делян Пеевски също е участвал в законопроекта за отменянето на паспортите, за които САЩ посочи в свои доклади, че са пречка да отпадне визовият режим за влизане в Америка.

ДПС заявиха още, че има случаи, в които такива паспорти са получавани от чужди граждани - агенти за разузнавателни служби.

„Ще продължим да подаваме сигнали за проверка за всяка такава измама“, каза от своя страна Хамид Хамид по време на брифинга.

Той припомни, че е внесъл лично до главния прокурор сигнал срещу премиера Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката. Той е на основание „бездействие на служебния министър на икономиката“ срещу нарушения със „златните парспоти“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп