Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно – депутатите върнаха стария праг на преференциите

Политика

Окончателно – депутатите върнаха стария праг на преференциите

Окончателно – депутатите върнаха стария праг на преференциите - Tribune.bg
Снимка:

Промените в Изборния кодекс минаха на второ четене

Депутатите приеха на второ четене промените в Изборния кодекс и върнаха преференциите за пренареждане на партийните листи на 5% за евровота и на 7% за парламентарните и местни избори.

Народните представители отхвърлиха предложението на ДПС за отпадане на ограничението за откриване на изборни секции за страните извън Европейския съюз. Така за европейските и местни избори тази година в съседна Турция ще може да се разкрият отново до 35 изборни секции.

Сериозен дебат в зала предизвика темата за агитацията на майчин език, за която пак настояваха от ДПС.

Александър Сиди от ВМРО се обърна към присъстващите в зала на иврит, който е бащиният му език, за да припомни, че в разговори със симпатизанти може да го използва, но не и на официални събития в страната.

Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид от ДПС обаче настояха, че Конституцията гарантира правото на изучаване и използване на майчин език.  В допълнение Йордан Цонев от Движението подчерта, че България има 1300-годишна история и „тези псевдо патриотични норми не са нужни“.

„Тази тема не се зачеква само от ДПС, а от Венецианската конвенция, ОССЕ и Съвета на Европа“, настоя и Хамид Хамид.

Християн Митрев припомни на ДПС, че чл. 3 от Конституцията определя основните принципи на изграждане на държавата, сред които и използването на българския език.

„ДПС се позовава на Конституцията, но на практика работи против нея. Нация, от която сте част и вие трябва да убедите избирателите си да учат български“, напомни и заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

След гласуването в зала лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе помолен да коментира „Апартаментгейт“, но той посочи, че „гласуването днес в зала е много по-важно, защото български граждани се лишават от права“ с приетите промени в Изборния кодекс.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп