Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Парламентът одобри промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Политика

Окончателно: Парламентът одобри промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Окончателно: Парламентът одобри промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари - Tribune.bg
Снимка:

Окончателно парламентът прие на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Те са свързани с ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

Предвижда се създаване на публичен електронен регистър към министъра на правосъдието, в който задължително ще се вписват лицата, които по занятие извършват дружествено управление - например адвокати, счетоводители, данъчни съветници.

Отхвърлени бяха предложенията на ПП-ДБ да отпадне възможността за писмено подаване на заявление за вписване или за промяна при вписани обстоятелства в регистъра, както и да не се дължи такса.

Васил Пандов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ коментира, че с промените всъщност задължават 90 % от представителите на адвокатурата да се впишат в този регистър. По думите му това е лесен, механичен подход, но не е най-добрият. Той поиска да не се събира такса за вписването.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев обясни, че освен обезпечаване на средства за изграждане и въвеждане в експлоатация на регистъра, ще бъде необходимо осигуряването на разходи за функционирането му. Предвид това Министерството на правосъдието смята, че за вписването следва да се събират такси, посочи той и отбеляза, че по този начин функционират Търговският регистър и регистър Булстат.   

От „Възраждане“ пък изразиха опасения от разширяването на кръга на задължените субекти по този закон и към възможността адвокатите да не могат да опазят тайната на своя клиент.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети