Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От 2023 г. родителите с право на болничен при върнато и поставено под карантина дете до 12-годишна възраст

Политика

От 2023 г. родителите с право на болничен при върнато и поставено под карантина дете до 12-годишна възраст

От 2023 г. родителите с право на болничен при върнато и поставено под карантина дете до 12-годишна възраст - Tribune.bg
Снимка:

Промените в Закона за здравето са окончателни

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за здравето. Новите текстове целят да запълнят съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето, съответно в Кодекса на труда и Кодекса на социалното осигуряване по отношение на временната неработоспособност за гледане на здраво дете, поставено под карантина.

Според новите окончателни разпоредби, право на болничен ще имат родителите на деца до 12 години, които са върнати от училище и са поставени под карантина. До момента такова право имаха само родителите на деца, които са върнати от детска градина или ясла.

За родителите на по-големите деца до 14 години здравното министерство предложи компенсация вместо отпуск.

Законопроектът бе приет и от опозицията, макар да имаше забележки. Една от тях бе, че се бърза законопроектът да бъде приет на второ четене.

"Не приемаме поздравителен адрес, а Закона за здравето. Моля, да дадете време, в което народните представители да разполагат с разпечатан проект на доклад за второ четене, с което да продължим напред. Когато се приема законопроект, се изготвя доклад за второ четене", възрази проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.

"Не е прецедент в един ден да се приеме законопроект на второ четене", възръзи председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

"Нека да не правим скандал от всичко това. Няма разлика, а в доклада от първо четене има една техническа поправка", възрази и проф. Георги Михайлов.

В отговор депутатът от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов напомни, че когато се указва в доклада, че промените в Закона за здравето влизат в сила от 1 юли 2022г. не е помислено за финансовото му обезпечение. Той напомни, че поради тази причина вносителите искат новите текстове да влязат в сила от 1 януари следващата година.

"Или да да се напише доклад след почивка, или да се даде време от няколко дни. Дали ли са становище от финансовото министерство", попита депутатът от ГЕРБ.

"Вече сме в процедура на гледане на второ четене. Волята на народните представители е ясна", възрази Георги Свиленски от БСП.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов посочи, че влизането в сила на закона не е редакционна поправка.

"Няма как да отменим приетото решение от залата", опонира председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

Той предложи на гласуване поправките, внесени от депутати на ГЕРБ - възрастта на децата да се увеличи от 12 на 14 годишна възраст, а новите текстове да влязат в сила от 1 юли тази година, но и двете не бяха подкрепени в зала. Така промените в Закона за здравето ще влязат от 1 януари следващата година.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети