Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Оставката на Габриел не е прецедент - кои други еврокомисари се отказаха от постовете

Политика

Оставката на Габриел не е прецедент - кои други еврокомисари се отказаха от постовете

Оставката на Габриел не е прецедент - кои други еврокомисари се отказаха от постовете - Tribune.bg
Снимка:

Оставката на Мария Габриел като еврокомисар не е прецедент. Има редица примери за смяна по време на техните мандати. Такива са Джонатан Хил от Обединеното кралство и Кристалина Георгиева. Първият бе заменен от Джулиян Кинг, а Георгиева от Мария Габриел.  

Кинг напусна поради оттеглянето на Великобритания от ЕС, а Георгиева постъпи в Световната банка.

Процедурата за смяна на отделни комисари по време на техния мандат не е никак лесна, ако това не е доброволен акт.  

Смяна на отделни членове по време на мандата на Комисията се урежда по член 246 от ДФЕС и се прилага за отделни свободни позиции, причинени след подаване на оставка, задължително пенсиониране или смърт на комисар по време на мандата на Комисията.

Българският еврокомисар Мария Габриел депозира своята оставка поради вътрешно политически ангажименти. В деня когато стана ясно, че тя е кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС за реализиране на първия мандат, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Габриел е в неплатен отпуск. Поради ангажиментите си в България продължаващите преговори днес стана ясно, че Габриел е депозирала своята оставка, която е била приета. 

Според правилата на ЕК освен при редовното обновяване на състава или при смърт, пълномощията на членовете на Комисията се прекратяват при доброволна оставка или освобождаване от длъжност.

Мястото на член, който е подал оставка или е починал, се заема за остатъка от мандата от нов член със същото гражданство, назначен от Съвета, по взаимно съгласие с председателя на Комисията, след консултация с Европейския парламент и съгласно критериите, посочени в член 17, параграф 3, втора алинея от Договора за Европейския съюз.

Съветът, като действа с единодушие, по предложение на председателя на Комисията, може да реши, че не е необходимо да се попълва освободеното място, особено когато оставащият период от мандата на члена на Комисията е кратък. В случая с Габриел ресорите, за които отговаря ще бъдат разпределени на други двама комисари.       

В член 8 от Кодекс за поведение на членовете на Европейската комисия е описано, че членовене на Комисията нямат право да упражняват никакви платени или неплатени дейности. Също така не могат да заемат публични длъжности от каквото и да естество, различни от тези, които произтичат от изпълнението на техните функции.  

Ако възнамеряват да се кандидатират на избори или по друг начин да играят активна роля в националния политически живот, те трябва да се оттеглят от работата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети