Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От 1 юни ще бъдат изменени цените на най-недофинансираните клинични пътеки

Политика

От 1 юни ще бъдат изменени цените на най-недофинансираните клинични пътеки

От 1 юни ще бъдат изменени цените на най-недофинансираните клинични пътеки - Tribune.bg
Снимка:

Фокусът е върху детското и майчино здравеопазване

От 1 юли ще бъдат променени цените на клинични пътеки, които са най - недофинансирани. Фокусът ще е върху пътеките за лечение на деца и бременни.  До това споразумение са стигнали представителите на БЛС, на Сдружението на областните болници, на Националното сдружение на общинските болници и министърът на здравеопазване Кирил Ананиев на среща при премиера Бойко Борисов. През април месец правителството отпусна допълнително 50 млн. лв. за здравеопазване.

„Някои от тези клинични пътеки не са променяни с години, някои с десетилетия. Не е оценен достатъчно трудът на медицинския персонал, изпълняващ тези пътеки.  Заедно с БЛС ни предстои работа, за да преценим кои пътеки ще бъдат увеличени и с колко“, заяви Кирил Ананиев.

Той подчерта, че напълно ще бъде спазен механизъмът от Наредба номер 3, който финансира дейности извън задължителното здравно осигуряване. Това е финансирането за труднодостъпни и високопланински райони, за белодробните, психиатричните болници и спешната помощ.

Почти напълно е готова и методиката за определяне на индивидуалните работни заплати.

„На финалната права сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май“, обяви Ананиев.

Целта ѝ е справедливо и обективно разпределение на разходите за персонал.

БЛС приветства постигнатата договореност.

„По този начин освен парите, които са осигурени от Министерски съвет, заявяваме, че трябва да се върви и през НЗОК за повишаване на цените на клиничните пътеки. Настояваме, ако има икономия на средства през годината, те да се използват да се изплати над лимитната дейност за стари години“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

На разговорите присъстваха също директорите на „Пирогов“ и Александровска болница проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов в качеството им на представители на сдружението на държавните болници.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати