Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От WWF горди - Радев подписал срещу въглищната зависимост

Политика

От WWF горди - Радев подписал срещу въглищната зависимост

От WWF горди - Радев подписал срещу въглищната зависимост - Tribune.bg
Снимка:

Т.е. подкрепя затваряне на ТЕЦ-овете

На годишната среща за климата на ООН в Катовице, Полша, президентът Румен Радев е подписал Деларацията от Силезия за солидарност и справедлив преход. Това съобщава гордо в сайта си еко организацията WWF - Световен фонд за природата, под заглавие „На COP24 беше подписана важна за България декларация за намаляване на въглищната зависимост“, съобщава „24 часа“.

Ето какво пише още на сайта на фонда:

„В началото на преговорите световните лидери, сред които и президентът Румен Радев, подписаха декларация, призоваваща за справедлив енергиен преход, който ще отвори работни места в районите, засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика. Става въпрос за 41 въглищни района в Европа, два от които се намират в България. WWF разработва първия план за справедлив енергиен преход за Югозападна България. Той цели създаването на нови икономически дейности и работни места, които да компенсират закритите мини и предстоящото затваряне на остарелите ТЕЦ-ове. В същото време от него се очаква да подпомогне структурната промяна към устойчива местна икономика и справяне с нанесените последици от десетилетията интензивен добив и замърсяване на околната среда.“

Излиза, че българският президент Румен Радев се е  съгласил от името на България да бъдат затворени въгледобивни мини и ТЕЦ-ове на въглища, като при това бъде осигурена алтернативна работа на заетите до този момент в сектора. В декларацията пише, че подписалите я „подчертават, че справянето с климатичните промени изисква обръщане на парадигмата към изграждане на икономика, гъвкава спрямо климата и с ниски емисии от парникови газове като се осигури устойчиво развитие и справедлив преход за работната ръка като й се предложи свястна работа и качествени работни места.“

Преведено от чиновнически език това наистина означава да се спрат производствата с високи емисии на парникови газове - ТЕЦ-овете на въглища и да се затворят въгледобивните мини.

В Катовице на въпрос на журналисти за алтернативните работни места президентът казва, че той е за това България да влезе в такива програми на ЕС и очаква по-голяма активност на правителството в тази насока, защото сега България не е включена в такива програми.

Преди да замине за Катовице президентът Румен Радев каза на среща на „Дондуков“ 2 с президентите на КНСБ и на КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, и представители на синдикатите от сектора на въгледобива, че от Министерския съвет са му предложили изказване за форума в Катовице, но от президентството са разработили друго с много по-категорична национална позиция.

„Имаме координация с Министерския съвет по въпроса. Получил съм и позицията, и съответните документи на експертно ниво, каза президентът Радев. Благодаря на Министерския съвет, че ми разработиха и ми предложиха изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум. Аз имам малко по-различно мнение, смятам, че, да, това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение и тяхната реализация, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване, с една много по-категорична национална позиция“, каза Радев. Той каза още, че ще представи и двете позиции на синдикатите, да изберат те коя да представи.

„Естествено по-твърдата позиция, и двамата с Димитър Манолов заявихме, това искат и колегите ни от ТЕЦ-овете, коментира Пламен Димитров, попитан след срещата на кой вариант са се спрели да бъде представен на форума. По-твърда позиция, която да не допуска ескалация на изискванията за парниковите газове, за емисиите, по-висока от сегашната“, добави той.

„Ние искаме, президентът само го прие за сведение, налагане на тезата за национален въглероден неутралитет. България в момента не е нетен замърсител от тази гледна точка, независимо кой какво говори. На следващо място, този фонд за справедлив преход към нисковъглеродна енергия би трябвало не само на глобално, но и на европейско ниво да придобие реални измерения. Вярно е, че има някакви 10 млрд. лева, но България до момента има право да получи само 460 млн. евро за 10 години, с които, сами разбирате, не може да става и дума за енергийни преструктурирания“, коментира още Пламен Димитров. Казахме на срещата, че не само енергийната сигурност, а енергийната независимост на България зависи от въглищните централи и това трябва да се има предвид - 45 процента от електрическата енергия идва от местни въглища, не от американски шистов газ, не от руски газ, не от руско ядрено гориво, а от български въглища, добави президентът на КНСБ.

Все още не е ясно как се свързва „много по-категоричната национална позиция“ на президента Радев с подписа му под Декларацията от Силезия, която с призива си за справедлив преход към нисковъглеродна икономика на практика одобрява закриването на мини и топлоцентрали, преструктуриране на икономиката и преминаването ѝ към по-ниски емисии на парниковите газове.

Източник: 24 часа


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Кирил Тоя паляк от беля на беля
18.12.2018 22:17 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети