Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Организаторите на конференцията в Катовице изхвърлили Деси Радева от българската делегация

Политика

Организаторите на конференцията в Катовице изхвърлили Деси Радева от българската делегация

Организаторите на конференцията в Катовице изхвърлили Деси Радева от българската делегация - Tribune.bg
Снимка:

Съпругата на Радев пътувала до Краков на разноски на посолството

Не администрацията на президентството, а организаторите на конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, проведена в Катовице, са изхвърлили Десислава Радева от състава на българската делегация. Това пише Faktor.bg. Изданието получило документ от свои източници във Варшава.

Първоначално Радева фигурирала като заместник ръководител на делегацията. Списъкът с гостите на конференцията, която се проведе в началото на декември е бил изготвен на „Дондуков” 2. Десислава Радева е включена в него като „Рarty deputy head”. По-късно той е изпратен в МОСВ, които го препращат за регистрация към организаторите на форума. От там обаче връщат бланката в началото на ноември, като срещу името на съпругата на президента категорично е написано „Rejected”, тоест отхвърлена.

Скандалът

с опита Десислава Радева да бъде вместена като еколог и заместник на Румен Радев гръмна у нас вечерта на 5 декември, два дни след края на конференцията в Катовице. Слави Трифонов показа в шоуто си копие от документа, в който съпругата на президента е представена като заместник на българската делегация. "Така на практика Румен Радев води жена си на екскурзия с нашите пари. Интересно какъв експерт по екология е тя. Може би отговаря за чистотата в къщата на президента, като отваря прозореца и забърсва фините прахови частици от униформата му? Не знам как е в къщата им, там може и да му е шеф, но по протокол не представлява държавата", беше коментарът на шоумена. Още на другия ден обаче Трифонов беше опроверган от президентството. В свое прессъобщение от „Дондуков” 2 обявиха, че съпругата на държавния глава не е била заместник-ръководител на българската делегация и не е участвала под каквато й да е форма в работата на форума. Недоразумението обясниха с техническа грешка при акредитацията на българската делегация, като за нея сигнализирали от самата президентска институция още на 6 ноември т.г.
Документът, че Радева е отхвърлена от организаторите на конференцията недвусмислено показва, че от „Дондуков” 2 лъжат и манипулират гражданите, пише Faktor.bg.

В България поне още две институции са знаели, че съпругата на президента не е акредитирана, заради решение на организаторите от ООН, а това наложило изпращането на нов списък за акредитация. От дипломатическите среди коментират пред Faktor.bg, че първоначалното представяне на Десислава Радева като зам. шеф на делегацията означава, че ако Румен Радев се разболее или му се наложи да отсъства дори и за минути от форума, съпругата му трябва да го замества. Сама по себе си

тази ситуация е скандална за България,

защото експерти от кабинета на Радев и дори министърът на екологията Нено Димов са представени като обикновени членове на делегацията.

Въпреки гафа Десислава Радева все пак заминава за Варшава с президента. Тя наистина не участва на конференцията, защото не е допусната, но въпреки това за пребиваването й са направени разходи от държавата, макар че от „Дондуков” 2 категорично отричат. Самият Радев в интервюто, дадено пред БНТ преди седмица, също твърди че разходките на съпругата му по света не струват нищо на данъкоплатеца.

Източници на изданието от Варшава обаче свидетелстват, че докато Радев е в Катовице, на Десислава Радева и е организирана специална програма – посещение на детска болница в Краков. За нея научава от съпругата на полския президент при посещението ѝ в България. До Краков Радева е закарана с автомобила на българския посланик във Варшава, специално предоставен за случая. Ясно е, че за нея там не се е грижило някакво полско НСО, а нашата дипломатическа мисия. Реално става дума за разходи за гориво, шофьор, амортизация за автомобила, храна, които дори и да не са големи все пак нарушават принципи. Според българското законодателство и протокол няма позиция като първа дама и съпругата на държавния глава няма право на кабинет и бюджет, но тя неотлъчно придружава президента на държавни разноски в чужбина. Освен това президентът и администрацията му явно олекват с неточни изявления, които се разминават с действията и капризите на Десислава Радева.

ФорумФорум

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Мина Браво, пари няма за пенсии, за заплати за нищо няма пари, а за тях проблеми няма, всичко им е позволено, срам и позор, но те не са запознати с това.
17.12.2018 00:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети