Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ от записите на заседанието на НС на ПП /част 1/

Политика

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ от записите на заседанието на НС на ПП /част 1/

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ от записите на заседанието на НС на ПП /част 1/ - Tribune.bg
Снимка:

Публикуваме пълния текст на среднощното заседание на НС на ПП, което беше пуснато на аудиозапис от Радостин Василев. Затова извън познатите гласове на лидерите на ПП, останалите участници са неразпознаваеми само по глас. В онлайн разговора участват около 55 членове на НС на ПП.

00:01:42-00:20:50 Кирил Петков

Няма по важно нещо към този момент от това решение, което трябва да вземем всички ние?

Въпреки моя стил да се опитам да продавам това, в което аз вярвам, ще се опитам да бъда максимално неутрален. Идеята, че всички вие може да допринесете до тая дискусия, осъзнавайки обаче че това, което имаме е с лимитирано време и осъзнавайки, че трябва да мислим в реалните измерения на това предложение, а не това, което всеки един от нас би си мечтал да допълни и добави. Започваме така. От два дни Мария Габриел си говорехме с нея. Тя предложи идеята тя да е премиер с наши министри в първия мандат. И този разговор се проведе надълго и нашироко, като в общи линии разговорът се водеше в следните варианти. Мария, много те разбираме, че много искаш, но няма как да се случи. И Но официално любезно. Няколко часа се въртя, въртя, въртя всякакво възможност и по едно време и казахме добре де какво ако ти си вицепремиер, без портфейл, само като опция да видим дали съществува, щото се пробваха най различни опции и варианти без никакъв отговор, решение, крайно решение.

И тя отказа за вицепремиер абсолютно по никакъв начин, защото… А в нейния свят тя се чувства доста прецакана до някаква степен, защото тя даде си еврокомисарката позиция, без обаче да става премиер. А цялата идея да го направи беше да стане премиер. В един момент Корнелия я издърпа с подкрепата. Сутринта, когато са говорили, е имало подкрепа. Следващите тогава вече тая подкрепа я нямаше, а и тя изведнъж остава в този си вариант. Сега при нея нещото, което е много важно е, че както знаем нейния мъж е третия в Европейската народна партия. И нейния кума е човека, който започнал тази партия. Започна цялата партия и нейния свят е в Брюксел, като колкото и да сме ние си мислим, че тя е просто една калинка. Нали в началото това си мислихме, а Бойко решава всичко. Случая малко по сложна играта където това е голямия контакт на ГЕРБ с ЕНП. И в момента има нещо, което изглежда много страшно и за ГЕРБ.

Ако те са поканени, тя е дошла и накрая се върнали, се разочаровали и нищо не се случва. Тя има доста силна вътрешна амбиция и не може да се види в никаква друга роля освен премиера. Сега защо всичко това го говори не толкова ново около нея? Защото тя всъщност има две неща, които са плюс. Едното е, че нея се оказа, че не може да те хванат от автобуса както си искат по всяко време, защото това е външният контакт на ГЕРБ. А и другото е, че все пак не е била тук от много години и реално не е типичния ГЕРБ с корупционните схеми и възможности, които се асоциират с тях и сега. Казвайки го всичко това заключвам с едно нещо. Тя до вчера каза, че никакъв шанс няма да е вицепремиер и някаква друга форма, а и реално предпочита да се прибере при мъжа си в Брюксел и да не се занимава конкретно с нищо. Това е по лесно, отколкото да изглежда, че ще заеме всякаква позиция. Отделно в ГЕРБ имат проблем, че вътрешно а има доста голямо напрежение и завист, който нали примерно човек като Деси, която доста се бие тук в калта, изведнъж Мария Габриел от Брюксел и вече става премиер.

Това цялото нещо се случи. Едновременно с това други елементи при ГЕРБ, които са важни в обстановката, е, че те се събраха на не 116 депутата, но Корнелия запъна на 100% вчера, че няма да пусне нито един депутат, а ние няма да пуснем нито един депутат. И Възраждане също каза, че няма да пусне нито един депутат. Като идеята е, че дори някой Говори с Костадин и той каза аз да не към луд, точно когато нещата ми се случват. Това е края на Възраждане. Така че те останаха без  пет депутата. А и тази сутрин ни се обадиха рано сутринта и казаха Искаме да се видим, като първо каза само Мария, а после се разбра, че и Борисов, и Росен Желязков ще дойдат в 9 сутринта. Асен беше в Пловдив. Звъннах на Ники и той дойде си с мен в 9 сутринта и започна. Започна разговорите.

Сега имаме следните варианти. А те ни казаха, че ако ние решим днес, те утре ще върнат мандата. И ще кажат първия мандат не успяваме, но има възможност втория мандат. Тяхното предложение с Мария Габриел да е премиер, от ваш мандат, с ваши министри и с няколко наши министри. Ние това казахме това няма как да се случи. А след това почнахме да говорим, минахме през сценария експертен кабинет. Борисов каза аз не, не го искам. А за последната причина даже говорихме за Илиян Михов от Сингапур като сценарий, защото е един пич, който става за премиер, който и ние не му имаме доверие. той вика Първо не го знаеме, а вие не го знаете много добре.

Второ, той не е в България, не знае точно какви са обстановките тука. Трето, което е вика най големия проблем, изкарвайки Мария и вашите хора политически извън играта, а това ще води до всякакви проблеми. А като тука даже Борисов каза като пример вика аз не искам Асен да е извън кабинета, защото вика иначе само отвънка да бие по нас, както вика. И ако сложиш Мария Габриел в хоум офис, може само да пише от сутрин до вечер на външните лидери не се казва, а те си говорят с възраждане, те се подкрепят с БСП. Сега каза и тук е възможно да дам топ. Те бяха дълги разговори до един момент, щот ние казваме не става, не става, не става, не става, не става, не става. Вика никога няма да ви пусна. Ако искате и да видите, само ще ви дам да се гласува вашия кабинет. Обаче вика тежко и горко. Къде се гласува вашия кабинет със следните елементи Първи елемент е, а всички са срещу вас.

Като казваме всички говориме, нали всичките партии без парите на ДПС, ГЕРБ, Възраждане, Президента и едновременно с това такова и едновременно с това без да смениме службите. Реално и първото пълно бламиране в парламента. Вика просто ги пуска моите да си правят каквото знаят. Не че ви заплашвам облика, но това е тази опция от нашата гледна точка, няма да ви лъжа сега да го правя мили очи, за да ви прецакам после пак втори. Втори вариант е вика да тегля една майна всичките и да отиваме на избори. А проблема с този вариант е ако го направим това след началото на септември, най вероятно двете партии ГЕРБ и нашата обща коалиция ще сме в обща коалиция, в тоя момент, а сме с по малко от 121 и ще имаме същата дилема. След още едни избори, но най вероятно ще трябва с БСП и ДПС като цяло като един от двата поне да влезе в играта.

И нас не ни е страх да се биеме. Никога не ни е било страх от самото начало, но трети вариант ние му казахме , виж сега, нека тя да е примерно само като възможност Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи. Да използваме целия ресурс на мъжа и на ЕНП, на всичкото ни е на нашите си избиратели, да кажем, че тя няма истински ресор, който да е ресурсен. Поне, за разлика от Генчовска поне знаеме, че гледаме в една посока за външната политика и изцяло нашия кабинет с Ники Денков премиер. Това как ти се струва? И Мария Габриел се разплака почти с такова с влажни очи, каза аз това не мога да го направя. Аз си тръгвам утре, предавам си мандата и си тръгвам. В интерес на истината Борисов усетихме, че това му е тесла не заради нас, а заради него си. Защото това означава, че той всъщност си губи една от големите подкрепи и той вика Абе Мария, все пак нещо е, може би и тя вика не.

И това го видяхме. понеже пак натам алтернативата ѝ е сравнително добра да си бъде в Брюксел с мъжа си не е така, че няма друг избор. Нейния свят не е България. Така че от наша гледна точка. не беше блъф, не се правеше на интересна. Тя просто не иска да види срама в очите, ако я биха видели на второстепенна позиция и няма да стане. Третият вариант, който излезе на масата и този трети вариант беше възможност за ротация, като тук е ротацията да започне така наш кабинет с нашите си министрите. Първите 6 месеца. Като заговорихме за 6 месеца, първите шест месеца на Ники Денков като премиер. Вторите шест месеца тя е премиер, но кабинета си остава изцяло наш. С други думи първите шест месеца са изцяло наш кабинет, реално с външен министър Мария Габриел като такъв. Вторите шест месеца са тя е министър председател за целия кабинет. Нашите като тука си проговориха и сценариите, които тя реално взрива  може да се случи.

Ние държим бушона първите шест месеца. Ако видим, че тоя бушон не работи, Ники Денков си подава оставката и казваме както с ИТН се случи, така и с ГЕРБ. Тоя филм не можем да го играем, защото 1 2 3, 4. Тука Христо се намеси и каза За мене не може да подкрепи демократична България. Аз искам тези първи шест месеца да променим и Конституцията. Сега Борисов Не мога да обещая ДПС, мога да обещае своите гласове. Ако можеш да си ги уговориш... С други думи се сложи и това на масата. След това продължи филма с преговарянето и. Мария Габриел всъщност това, което видяхме в нея е, че имат много сериозна амбиция все пак да знае премиера и идеята, че тя е в изчаквателна роля шест месеца, за да стигне до мечтаната позиция. Всъщност донякъде, донякъде не знаем колко, никой не може да каже колко е малко като пленник в наше правителство, което да ни дава някаква застраховка, че няма веднага да бъде съборено, защото ако бъде съборено, това ще бъде срещу всички външни партньори.

Плюс  че ЕНП е ангажимента, който Борисов е поел към нея. И всъщност след дълги разговори в един часа приключихме. После се върнахме в два. Тя най накрая каза Аз съм готова за потенциално да поемем този вариант, където аз съм заместник министър председател и министър на външните работи за първите шест месеца, за вторите шест месеца ротация, а първите шест месеца да работим заедно за Шенген и еврозоната. И сега, като теглим чертата, преди да предам щафетата в целия разговор. Всъщност имаме три варианта в този момент единия е да ходим на избори. Всъщност сега решението което трябва да вземем до утре-казваме на Борисов Национален съвет не се съгласи. Съжаляваме много, благодаря. Оттам той има два варианта или да направи избори, или да ни подкрепи наш кабинет без никой в него, с това, което той поне равнително честен беше как би изглеждал този кабинет, който всички са срещу нас с идеята да ни смачка с всичко, което има. Даже не само той всичките. Смисълът тук ще бъде и няма да постигнем основна цел за нас, която е за Шенген и еврозоната.

Не знам дали ще го постигнем. Със сигурност няма да има никакъв шанс за никаква конституционна реформа. И де факто шанса да ни свалят точно след местните избори, между другото. А дотогава да ни смачкат. Колко сме некомпетентни идиоти! Това горе долу видяхме как се случва. Това е доста голям шанс, защото те нямат смисъл да го държат това правителство. Няма защо. Не ги спираме. Като му кажем гледай си работата. И той каже, Ами добре. И вие си гледайте работата и отиваме на избори. там пак го казвам, зная, че бъдем най вероятно двете партии под сто двадесет и един. Влизаме изцяло в руския сценарий, където президентът държи служебния кабинет и лятото. Което означава, че идеята да се вдигне руската опция максимално добре, което означава да се напомпа възраждане на всички неща, които си ги знаем и ние. Един месец преди местните избори да сме минали текущо през през избори и след тези избори, когато е за местните избори, да преговаряме какъв би бил варианта на какво правителство, с кой в този формат.

И третият вариант, който също не  е хубав и той ги описва подред с удара, че сега ядеме яко бой, късат ризи и вие сте предатели на живота ни, но. Залагаме застраховка Мария Габриел, която е, която си мечтае да бъде премиер. С Борисов се изпира през тоя вариант. Няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България. Няма ресор, който който да е за ресурсен само външно министерство и реално. Тези три варианта трябва да изберем между тях, като днеска избора ми, който трябва да кажем е да. Борисов Окей сме с ротационния вариант и да се опитаме да не са шест месеца, да са девет месеца и да залагаме някакви други неща или да му кажем, че не става. Ти си решаваш дали ще ходим на избори или подкрепиш със своите депутати. Това си е твой избор. И затова сме се събрали също да заема това важно решение за съдбата на България и след това и за съдбата на партията. Това е начална точка. Сега Асен да каже неговата гледна точка и после на Ники, който всъщност случай е с ролята на най тежката роля. Ако третия вариант се избере където това е човека реално, който ще гарантира, че цялата система ще гръмне, ако решим, че става като ИТН или ще изяде най тежкия бой като премиер в историята. Така че искам да ги чувам и тях двамата и тогава да отворим за дискусия. Благодаря.

00:21:20-00:23:50  Асен Василев 

Можем да разглеждаме ситуацията като loose-loose. Отиваме на избори. След моите разговори в Хасково въобще не е ясно дали ще отидем на избори заедно с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ Няма да се борим за първо място, евентуално за трето. Трябва да си дадем ясна сметка. Второто е. И че другият вариант, който е да направим наш кабинет, че срока може да се бутне и до 12 месеца. Фундаментално това ще ни позволи.

Да изчистим от службите, да изгоним кадрите на герб и  ГЕРБ и на президента по места.  и да свърши някаква работа, свързана с еврозоната, Шенген и плана за възстановяване, въпреки че това ще бъде по малка част. С доста голяма доза сигурност, че еврозоната и Шенген ще се случат. Чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно, незаконно, трябва да изгонят всички директори дирекции, шефове на регионални структури. И на агенции. Първите две седмици. Което донякъде ще затапи приказката че сме правили коалиция с ГЕРБ. И третия вариант, който е да се гласува наш кабинет, не мисля, че всъщност е реален. Единствената причина ГЕРБ да го направят, ако сметнат, че това всъщност ни поставя в толкова ужасна позиция, представете си, че ни гласуват кабинет, След това не ни гласуват бюджет и по наше време трябва да спрем да плащаме пенсии и заплати, те кажат тия наистина фалираха държава, нали? Такива глупости могат да се организират от сутрин до вечер.

Сега това е loose-loose прочита на ситуацията. Win-Win прочита на ситуацията e Нека покажем среден пръст на ГЕРБ на изборите ще качим. Даже и да се разделим с дебетата, може би ще качим. Само че Радев ще ги прави. И те най вероятно ще са август месец. А че нали това ще качим на поведение, не е ясно дали няма да загубим от друго. Но да кажем че това е win-win прочита на ситуацията. От друга страна, ако  влезем обратно в управлението за 6  12 месеца, ще можем да направим някои неща които са смислени и които може би са необратими в по-дългосрочен период за България. Но цената най вероятно ще бъде, че ще загубим почти всички местни избори. И след това в по дългосрочен период, най вероятно и голяма част от идентичността на партията.. Това зависи, разбира се и от как се развиват служби Гешев и т.н. Но като цяло поне местните избори ще ги правим с наше МВР.  ако ме питате дали са оптимист или песимист или кои са вариантите. ако се концентрираме на позитивните страни. Квото и да решим вечер няма да сбъркаме. Ако  се концентрираме на негативните страни, каквото и да решим, все ще сбъркаме. Така че аз лично искам да има една малко по оптимистична теория, но първо трябва да кажа, че започнахме изпълнителен съвет. Предварително казах, че отварям две бутилки вино и е добре да изконсумирам виното, преди да повръщам. и винаги го правя. Относно сделката, мисля, че това е най добрата сделка, която може да бъде направена с ГЕРБ. Тук въпросът не стои можем ли да подобрим сделката или как да подобрим. Въпросът стои искаме ли да приемем или не искаме? Нали този въпрос е общ за всички нас, защото той включва и трябва честно да си го кажем до момента, в който кабинет без участие на ГЕРБ тази част от нашето решение ще бъде нарушена. Това, което ще трябва да кажем на избирателите, е че нашия кабинет, че избираме с втория мандат, но за да бъде подкрепен, трябваше да пуснем Габриел като външен министър. И да даде честната дума на ГЕРБ, че след 6 или 12 месеца ще подадем оставката, ако те са си изпълнили обещанията по законодателната програма.

И за да гласуваме априори като премиер пак на нашите. Това е ситуацията към момента. Честно казано. С Кирил и двамата сме много на кантар. Нали самият факт, че идваме при вас с решението. Това не е нещо, което е абсолютно немислимо и можем просто да отхвърлим. Да кажем това не става.

00:28:00-00:31:00 Николай Денков

Моята роля е на човека боксова круша. Сключвайки такава сделка ние приемаме тази щета. И се опитваме да я компенсираме с някакви постижения, които да успеем да Реализираме и хората да разберат. Но истината е, че Както страшно много хора казват вие сте предатели, но има и хора, които казват Направете нещо, защото без правителство ще е много зле. И едното е вярно, и другото.  Така че ключовата роля е Че ако ние видим, че. След първата щета ние не можем да реализираме позитивите заради които тръгнем всички да правим. Трябва да може да се тръгне с гръм и трясък. За да е ясно, че не зависи от нас крайният резултат.

Хубавото е, че аз съм го правил през някакъв малък интервал на времето. Така че знам какво е. Има си предварителна подготовка. Медийна. Подготовка. И накрая, ако има достатъчно добра изненада всичко получава, защото можеш целия да го представиш както смяташ. Второто, което искам да кажа. Е, че никой от нас няма абсолютно никакви илюзии по отношение на мотивацията. Движещите сили, които карат ГЕРБ и Борисов да участват или да предлагат даже такова споразумение. Нямаме никакви илюзии за това.Въпросът е, че понякога рядко се случва. Да има комбинация от интереси, която може произведе и нещо добро. И тук идеята е, че сме. В ситуация, в която има такава комбинация от интереси. Интересът на Борисов Да смени Главният прокурор. Съвпада с интереса на държавата да си промени Системата.

И може в края на Краищата да Успеем да. Комбинираме Тези два интереса, така, че да се получи нещо, което е системна промяна не е просто смяна на името. Сега, както каза Асен, причината да го обсъждаме не е защото смятаме, че е нещо много хубаво.

Всякакви други варианти, които сме разглеждали водят до по лоши резултати, а някои водят и до много по лоши резултати. Във варианта, в който правим избори следващия път няма 120 и един депутата. Това ни поставя в ситуацията, в Която всички ще бъдем напълно зависими от ДПС, Възраждане и БСП. Защото ГЕРБ Ще паднат с Повече, отколкото ние бихме могли да спечелим.

00:31:44-00:32:00   Асен Василев

Представете си Гешев атакува герб на макс. Техните отиват към Радев, радев ги насочва към неговия проект, както и да се казва той.

00:34:00-00:34:50 Някой

Супер. Това, което аз не можах да разбера е ние днес и да вземем такова решение. Обявяваме, че след 6, 9 или 12 месеца ще има ротация между академик Динков и Мария Габриел? И другото е има ли вариант, да заложим като условие гласуване на съдебна реформа на първо на второ четене и чак тогава да обсъждаме подобна въртележка?

00:35:10-00:35:50 Асен Василев

Да. Сега да отговоря на въпроса И моето разбиране е следното Първо, със сигурност сега трябва да обявим, че има ротация след период от време. Има според мен възможност да се каже, че в този период от време трябва да се е случила, да са приети закони, които зависят от двете партии. Зад нали, изпълнена сделка, така да се каже и да стане ротацията може да си сложиш според мен, но не мисля, че ще доведе до някакви драматични проблеми от страна на ГЕРБ.

00:35:50- 00:36:10   Някой

За да има поне нещо, ако тръгнем на избори. Да, може да предадем като възможност за съдебна реформа, че сме опитали. Това е моята идея. Благодаря.

00:36:15-00:36:45  Кирил

Да, а значи това е тезата на Христо. А и той така го казва на Демократична България, че първо ще се опитат да спечелят места, за да направиме основаната промяна и други закони.А едва ли не Те казват, че всичките закони, които сме си дали дадена законодателна програма. голямата амбиция да направим конституционна промяна, където въобще да махнем главния прокурор. Борисов с днешна дата това е важно, каза, че иска да няма главен прокурор. Знаем мотивацията каква е.

00:36:50-00:40:50 Жоро Клисурски

Здравейте! Два бързи въпроса. Първият е. Обсъждали ли сте времеви хоризонт на този кабинет? Нали досега чувам само за първите 6 месеца и вторите 6 месеца. Просто ми е интересно дали сте говорили за една година или дори максимум четири. В контекста на това питане, че особено що се отнася до еврото, потенциалната дата е първи януари 2025. Така че за мен нали един период от минимум 18 месеца е задължителен. Втори бърз въпрос. Асен каза, че нали ако е подкрепим такъв вид правителство, нали има голяма вероятност да изгубим доста от местните избори. Въпроса ми е може би все пак може да обясни защо. Тъй като разбирам, очевидно е на повърхността, че изглежда като някакво коалиционно правителство с ГЕРБ, но според мен бихме могли и действително да го покажем като наш кабинет с едно изключение. Мария Габриел.

Асен Василев

А на първия въпрос не е обсъждано, че на 12ия месец всичко приключва, може продължи. Моите очаквания са, че на 12 тия месец то най вероятно ще приключи. А и по точно на 12 те май, когато Габриел си подаде оставката, и трябва да се гласува за трети път правителство, нали? Най вероятно, че има центробежни сили. Това, което ако говорим за еврото специално, пак няма да застраши по две причини.  Вече ще имаме официално решение, че еврото се случва. И освен това моя план за Европа е в момента, в който ако влезем в правителства със закона за въвеждане на еврото, да се въведе еврото като паралелна разплащателна валута в България на лева, която е официално приета. Което означава, че всички страхове какво ще се случи с цените и така нататък, ще са изчезнали, защото всеки ще има поне година избор дали да си получава заплатата евро и си плаща в магазина в лева и познавайки не малка част от българите ги е страх някой да не им смени курса в последния момент. Просто трябва официално да позволим сделки, да се изповядват в евро и да се правят еврови разплащания. А що се отнася до местните избори моето чувството е, че ги обяснява някаква част от хората, че теглят. Но не мога да кажа каква е тази част, защото не разполагам със социология, а мисля, че можем да го обясним. Че герб са клекнали и са подкрепили подкрепили нашия кабинет, пък ние, за да се случи това и да не отидем на нови избори, сме взели една бедна Мария Габриел. Според мен отново ГЕРБ ще се опитат да се предпазят, което означава, че телевизии и техните коментатори от сутрин до вечер ще казват коалиция и къде ще се ориентират различните гласоподаватели в този вид Аз не мога да кажа със сигурност има риск за местните избори, защото там ще трябва да разчитаме не само на наши гласоподаватели, а въобще и на общата масова. За да изберем кмет ни трябват не 50, а 30. Цялото проруско крило ще пее  те ги натиснаха от посолствата. Това ще създаде много шум в системата.

00:41:10-00:47:10  Някой

Здравейте и от мен. Аз имам няколко въпроса. Както се казва необичайните времена изискват обичайни решения. Моите въпроси са няколко първи, така ще ги нахвърлям. Първо втори ешелони, регулации. Те са важна част от това, което ще следва следващата една година. На следващо място, подценяваме ли доколко това, което на предишния Национален съвет ни каза, че битката в момента между Гешев и ГЕРБ всъщност може да доведе ГЕРБ при едни избори до ново, по лошо състояние? Тоест на нас ни дава някакъв левъридж дали пак го взимаме предвид.

Някой

Ние в момента сме в позиция, която има интерес това правителство да продължи дълго, а не да продължи една година, възможност да продължи 2 3, ако може и 4. Защото, както Асен казват думата коалиция, ние няма да може да избягаме от нея. Следващия ми въпрос е колко ефективно очакват реално, че ни ще бъде това правителство, еврозона, Шенген, конституционна реформа. Нещо, което не зависи обаче само това правителство. Тоест, ако ние успеем да покажем на обществото някакви добри резултати за тази една година, има шанс то да продължи повече от една година, защото тогава и Борисов по трудно ще го бутне И накрая да кажа, че ако ние всъщност имаме една година това, което стана дума и на предишния Национален съвет, това много съвпада с конкретния геополитически интерес на един играч. Тайминг през следващата една година. Оттам нататък остава нас и ГЕРБ да се оправяме както искаме. И аз имам едно притеснение, че Борисов  освен че ще се е изпрал, както вие казахте, той е може би по опитен и по добър в тази игра.

Кирил Петков

…. А второто нещо говореше се за регулаторите, което дава някаква възможност да се направи борд за назначение на регулаторите, където да имаме уговорка, че нито ГЕРБ, нито ние сами можем да си назначим регулатори. И по този начин да се опитаме поне да филтрираме, ако не да наложим нещата нашите. Няма как да налагаш със 64.

Асен Василев

Да втория ешелон е изцяло наш, защото той зависи изцяло от премиера, но реално това ни дава някакъв шанс. Регулаторите са по-важни от министрите, защото те са там за 7 години. Така че момента ако имаме някакво вето върху тях това е реално предимство. Единствения начин това да го направим е повече от една година реална подкрепа от премиера да говорим не по 6 месеца, а по 9 и така да стане и година  половина, а това ще ни увеличи ефективността. Ако може да се направи на цяла година ще е перфектно.Ако имаше перспектива, аз лично моите чувства, че 9 месеца макс. А ако Мария Габриел иска да се докаже като премиер, със сигурност и ние, ако искаме да вкараме цялото си усилие шанса за  Шенген е голям. За еврозоната ще е малко по слаб, защото инфлацията ще е извън нормата. Но също не е невъзможно. Днес имах разговор с Урсула, като й зададох въпрос Ако има такава възможност, какво правите за държавата да ни пуснеш? А и тя вика за Шенген, имало голям шанс, за еврозоната. Трябва да го измисли начин да се заобиколят правилата, смисъл да влезете в рамките. Аз попитах има ли вариант да се мисли за инфлацията минус ефекта на украйна. И тя вика не ме цитирайу но ще се опитам да ти помогна. Но изглеждаше, че за тях не е лоша идея да ни приобщят, щото виждат, че сме си направо балканска държава. Така че колко ефективно ще си зависи от нас, но службите, което е може би един от големите предимства, защото пак конюнктура не на база на нещо, ами просто, че Борисов също иска да ги вземе от президента. Тука как може да се измъкнем да не са негови хора. Е да кажем, че ще поискаме външни консултанти да ни определят и да ни помогнат чрез структурирането на службите.

Кирил Петков

Тези външни консултанти да не са кой да е, а ни дава някакъв шанс да изчистим руския актив който е влязъл дълбоко. Там не сме сами там сме с външните партньори.

00:47:20 – 00:48:10  Асен Василев

Само един анализ. Това правителство ще продължи .до момента до който бойко реши, за да не се скара с ЕНП и Габриел... Премахването на Гешев и Президента върви по.бавно. Моето лично мнение е, че последният ден на това правителство ще е последния ден на управлението на Габриел. Защото борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП…. .  

00:48:50-00:52:00 Някой

В този коалиционен формат, защото реалността ще бъде такава. Според мен ще ни коства устойчивост, дългосрочна и тук въпросът е на баланс между полезните цели, които можем да постигнем. когато говорим за реалистични цели за коалиции, обикновено решенията не се взимат само на Министерски съвет, на някакъв коалиционен формат и то огромна част които не са видими. Правен ли е такъв разговор. Правя го, защото аз си представям съвсем реална ситуация в момента, в който почне чистката, за която говорите или в момента, в който настъпим интереса на клиентската мрежа, от която ГЕРБ се захранва, което съществува. Този въпрос ще се превърне в същата взривоопасна ситуация която имахме с ИТН, ама по-голяма.

Асен Василев

Това, което всички сме виждали от Бойко е, че той ще пусне всякакви…... Бойко няма да защити един корумпиран утре. Не поради нещо друго, защото той знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре И има едни прокурори тръгнали по петите. С цел да защити себе си той ще каже аз не знам оправяйте се. Това е моето вътрешно чувство, а оттам нататък дали вътре в тях ще има брожения, опити за защита на интереси, всякакви видове медийни атаки и всичко друго ще го има. Но според мен политическо решение да се защити корумпиран интерес няма да има. Обикновено политическо говорене, но то винаги е полезно мафиотско даване. Но според мен той просто вдигна ръце. Малко да имат респект от историята, знаят, че ще гръмне като нас и ние. Между другото, в разговора казахме, че това, което се случви, се очаква да се случи и сега, ако тръгне в тази посока. .

Кирил Петков 

Никакви коалиционни формати. През цялото време сме говорили само за Мария Габриел и единственото, което говорихме е за борд за назначенията по регулаторите.

00:52:10-00:56:30 Тонев

Здравейте на всички два бързи въпроса. Единият въпрос е той по скоро е изказване. Опитваме се да предположим всяко едно от решенията и всяка една от версиите как ще се отрази на нашите бъдещи резултати. Истината е, че може би в живота на продължава промяната. ГЕРБ не са изпадали в такава ситуация, в която да им предстои слизане като резултати, но всъщност те преживяха една такава ситуация през 2021 ва година, след края на тяхното редовно правителство, може би заради подценяване на политическата ситуация и заради въвеждането на машините. Тогава всъщност те претърпяха едно голямо сливане и ние можем да интервюираме евентуално какво би се случило с тях и с нас. На база на случките от 2020 и първа година и растежа на Има такъв народ. Тоест аз мисля, че можем да сложим и един такъв оптимистичен сценарий, в който отивайки на избори, това няма със сигурност да се отрази зле. Разбирам, нали? Всеки човек, който чуе избори, включително и в продължаваме промяната, как му настръхва козината на врата? Втория ми въпрос е чисто технически и той е отправен към юристите, които слушат в момента. Няколко пъти си говорихме думата ротация. Аз прочетох един материал преди около един час. Просто исках да проверя доколко този термин е възможен. От кратката си парламентарна дейност. Аз вече наблюдавах как когато един премиер министър не е министър, премиер, министър, трябва да слезе от позицията си. Всъщност той връща мандата в парламент, парламента дава мандата в президент и ако ние сме оползотворени с ролята на академик Денко втори мандат и той се върне в парламента, всъщност парламента ще върне третия мандат или този, който би трябвало да заеме Мария Габриел след 6 или 12 месеца в президента, а президентът ще трябва да го даде в една парламентарна партия, която той си реши с нея. Този въпрос, който получи отговор Ако искате я коментирайте. Благодаря. Един лек проблем. Сега за изборния резултат всъщност никой не знае точно в кой вариант ще поема, но аз и бял да пуснем нищо не може да.

Кирил Петков В момента са толкова в тая ситуация толкова. Отделно единственото, което аз знам е, че единствен начин ГЕРБ реално да падне не е да излезат някакви лоши истории за Борисов, щото единствения вариант е ако Радев да тръгне да бие  с Гешев заедно по Борисов, но пада на ГЕРБ няма да отива към нас, а ще отива към което те са си създали да си прехвърлят организацията, да умеят да си прехвърлят организацията. Не мисля, че ние ще спечелим много от тази от цялата работа. осъзнавайки, означава още на избори, в тоя момент с пари и структури и с това яваваме ли се заедно или не? А как ще изглежда това разделено? Как изглежда заедно още едни избори. И най лошото е след изборите като седнем на масата какво, кой? Кой друг е седнал около масата, с който трябва нещо да говорим?

00:57:00-01:01:00 Стою Стоев 

Сега ние във връзка с притискането на Гешев, което се случи с бързото приемане на НПК. Ние имахме някакво очакване той да се задейства. Като ние реално обявим , защото то ще стане ясно още утре, като обявим тези наши планове. И също време Гешев се задейства. Това оценено ли е? Как ни въздейства върху нас при тази ситуация ще отидем на избори? И всъщност какво се случи, като ние сме се разбрали за едно, нали така? Това е първото, второто, нали? Но просто трябва да се каже ясно, че когато Денков си подаде оставката, правителството пада и започна цялата процедура на нула първи и втори трети мандат. Другият проблем, който аз се чудех през цялото време, е защото Асен каза, че реално това правителство ще издържи, докато Бойко го е страх от Гешев и от Радев, сега от Гешев, от страха му са. В връзка с законопроекта, който прокарваме буквално Страха от Гешев може да падне след една две седмици страха от Радев. Нали там вече са доста да се сменят определени хора в властта. Но въпроса е ние защо разчитаме, че реално след два три месеца Бойко все пак е известен с това, че той доста често си хвърля хората под автобуса Само за връзката му с ЕНП ли ни е гаранцията, че той няма да хвърли Габриел под автобуса.

Асен Василев

А Бойко знае, че даже и да няма главен прокурор, все ще има някакъв прокурор, който ще го разследва.Но тъй като той не е главен прокурор и не разполага с много власт, може би ще успее някак си да се оправи със съда и така нататъка. Но днес в частта на разговора, която аз присъствах, той даже каза ами те нали даже и от чужбина ще ме пазят Щото съм им важен да има правителство. А ето как пак буквално как пазят Сашо Николов. Те му Вдигнаха обвинение и на следващия ден беше поканен на прием в американското посолство. Връзката му с енп е един важен инструмент за пазене. И другото, което е важно за пазене е, че той хвърли едно правителство под автобуса и да върне властта обратно при Радев. Никой няма да го пази на върха завинаги и безвъзвратно. И аз затова смятам, че той тази си част ще изпълни до момента, в който Габриел изтече, нали последния ден като премиер и тогава щеше. Аз всичко си спазих и тогава вече е разчистен терена от прокуратурата. А и нали Радев като заплаха ще почне да върти и да прави глупости. Щото пък другия вариант би бил да свали нали нас правителство с премиер, нали? Не казвам, че други варианти не са възможни. Казвам, че няма да въртят. Не казвам, че няма да поискат оставката на еди кой си министър, щом не се справя и с всякакви мизерии по пътя. Но като цяло конструкта нали мисля, че горе долу така стои и сега. Що се отнася до Гешев. Гешев според мен може да извади нещо срещу Бойко. Аз не знам колко юридически читаво ще е това  нещо и дали може да го осъди. Другото което е, че ако се види, че нещата не стават, ние ще имаме окей. Ние бяхме с Габриел, но не и с подкрепа от ГЕРБ. Ама нали така?  Ама след тази ситуация нещата драматично се променят. Както Корнела го направи. Тя беше за, после беше против, а фундаментално трябва да преценим искаме напълно нови избори, да оставиш Гешев и президента да си развяват коня още 3-4 месеца или не искаме. Ние искаме да разкараме Гешев, да ограничим президента и тогава нещо и местните избори искаме да се правят с полиция, която ние контролираме, или с полиция, която контролира президента.

 

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ от записите на заседанието на НС на ПП /част 2/

Последвайте ни в Google News

 

Етикети ПП, запис
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети