Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът единодушно каза „да“ на Северна Македония в НАТО

Политика

Парламентът единодушно каза „да“ на Северна Македония в НАТО

Парламентът единодушно каза да на Северна Македония в НАТО - Tribune.bg
Снимка:

Гласуването беше пропуснато от социалистите, които бойкотират работата на Народното събрание

Депутатите бяха единодушни – Северна Македония има място в НАТО. Българският парламент ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Скопие към Алианса със 140 гласа „за“ и без „против“ или въздържали се.

БСП единствени не засвидетелстваха подкрепа към югозападната ни съседка. В сила от днес те бойкотират работата на Народното събрание, като формалният им мотив е Изборният кодекс.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави колегата си Талат Джафери и Република Северна Македония за проявената далновидност. Джафери е на официална визита в София.

„Това показа, че заедно можем да търсим решения и намираме пътища с Република Северна Македония за приоритетите, които България набеляза в своето Председателство на Съвета на ЕС за транспортна свързаност, за нова инфраструктура и за инвестиции в енергетиката и туризма“, подчерта Караянчева.

В отговор председателят на македонския парламент Талат Джафери изтъкна, че по пътя за постигането на европейска перспектива за Северна Македония „е победил разумът, визионерството и добросъседството“.

„Поддръжката на приятелските народи е вятърът, която ни помогна да преодолеем препятствията по набелязания път“, категоричен бе Джафери.

„Моментът е исторически за разширяването на НАТО и неговата 70-а годишнина, а Република Северна Македония ще стане 30-тият член на Алианса“, отбеляза и вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева.

„Благодаря, че по време на подписването на Протокола в Брюксел колегата Никола Димитров ни благодари, а преди дни Зоран Заев сподели наградата си от Мюнхен с нашия премиер. Тази последователна подкрепа е стимул за реформи“, посочи външният ни министър.

Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов отдаде заслуженото на всички български правителства, които са подкрепяли усилията на Скопие през годините.

„Нека си припомним конфликтите в Западните Балкани, но нека да не забравяме една ключова декларация между Георгиевски и Костов, която даде тласък на Македония и с финансовата подкрепа 7,5 млн. марки ние подкрепихме изграждането на лагер, който да помогне да се приютят бежанците от Босна и Херцеговина. Нека да не забравяме какво направи България в първото си Европредседателство, което показа, че сме лидери и подкрепяме добросъседството в региона. Нашето правителство извади приоритета за европейската перспектива пред Западните Балкани“.

Той също отбеляза факта, че от парламента отсъства БСП.

„Надявах се да имат отговорност, когато става въпрос за бъдещето на региона. Едноличното решение на лидера им и страхът на отделните депутати не им позволи да са в зала и да коментираме приемането на протокола. Съжалявам, че тези вътрешни ежби попречиха на това да проведем един сериозен дебат, а Вие, г-н Джафери, да усетите подкрепата на 44-тия български парламент“, подчерта Цветанов.

За Юлиян Ангелов от ВМРО бе изненада, че депутатите от БСП точно днес не са в зала.

„Когато става въпрос за сигурността на Югоизточна Европа, БСП ги няма да подкрепят братска Македония. Важното е, когато нашият интерес е защитен, всички партии да са в българския парламент. Подкрепяме без да извиваме ръце и да се месим във вътрешните им работи. Ще живеем по-добре, ако се подкрепяме. За нас е важно да паднат границите, да няма граница между двете държави, когато Северна Македония влезе в ЕС“, заяви Ангелов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че евроатлантическата ориентация на нашите съседи, в т.ч и Македония е приоритет на партията им.

„Това е пътят за противопоставяне на национализмите и за защита на мира“, отбеляза Карадайъ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров предложи Анекс към договора за приятелство и добросъседство, който имаме със Скопие. По думите му „политиката не е поезия, а търсим изгоди за всяка една страна“. Идеята е двете страни да се въздържат от спекулации относно общото ни историческо минало.

Валери Симеонов от НФСБ използва присъствието на Джафери, за да отбележи, че Скопие продължава репресиите спрямо хора с българско съзнание.

„Спрямо тях са извършени репресии и към настоящия момент. Те не ползват роден език, нямат право на училища. Професионалната им кариера зависи от това самоопределение. Редно е Македония да коригира своето поведение, да се спре разрушаването на паметници и да се пренапишат текстове, в които се разказва за български „окупатори“, настоя Симеонов.

Задоволство от решението изрази и министър-председателят Бойко Борисов.

„Ратифицирахме договора за Северна Македония, много усилия положихме, да благодарим на парламента и депутатите за това мъдро решение“, заяви от Министерски съвет премиерът.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

БЪЛГАРИН ТОЗИ ДЕН,БЕЗ УЧАСТИЕТО НА БСП,РЕЙТИНГА НА ПАРЛАМЕНТА Е 67% ! КАКТО СЕ ВИЖДА ,ЧЕ В ОТСЪСТВИЕТО НА БСП ПАРЛАМЕНТА Е КОНСТРУКТИВЕН И ИЗПЪЛНЯВАТ ТОВА ЗА КОЕТО СА ГИ ИЗБРАЛИ ТЕХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ.ПОЖЕЛАВАМ ИМ ПОЛЗОТВОРНА РАБОТА ДО КРАЯ НА МАНДАТА ИМ.
20.02.2019 11:33 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати