Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът като банка – ако БСП не си взимат заплатите, ще им се трупат

Политика

Парламентът като банка – ако БСП не си взимат заплатите, ще им се трупат

Парламентът като банка – ако БСП не си взимат заплатите, ще им се трупат - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки нареждането на Нинова: 16 депутати от БСП са взели пътни, 19 - командировъчни

Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори на писмото на Корнелия Нинова, че БСП няма да взимат заплати. Караянчева е изпратила писмено обяснение до социалистите, защо това, което твърдят, няма да се получи.

Вчера БСП обявиха, че няма да взимат заплати докато не са на работа.

„Депутатите ще продължат да си получават заплатите. Всеки народен представител има право да заявява дали ще ползва командировъчни или дневни и аз не мога да огранича това тяхно право по Правилник. Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой депутат от „БСП за България“ да направи такава е добре дошъл в Народното събрание“, каза шефката на парламента.

Оказва се, че въпреки нареждането на Нинова да не се получават пари, на 18 и 19-ти 16 представители от БСП са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни.

„Ако тя не може да си контролира парламентарната група, това е неин проблем, но аз не мога да наложа административни санкции и да се произнеса еднолично и да променя правилника. 1/3 от заплатата на депутатите от БСП, след удръжките поради неявяване, ще се превежда в сметките на народните представители“, увери тя.

На този етап няма постъпило предложение в деловодството на НС да се спрат заплатите на депутатите, които не идват на работа.

Всеки депутат може да заяви в писмена форма в Дирекция „Парламентарен бюджет и финанси“, отдел „Заплати“ , начина на получаване на възнаграждението си и своята банкова сметка. В случай, че липсва заявление за получаване по банков път, възнаграждението се плаща в брой, в касата на НС. При неполучаването му, то се натрупва.

По отношение на възнагражденията на депутатите регламентът на Правилника се прилага стриктно, уточнява Цвета Караянчева.

Удръжките за отсъствия от заплатите на народните представители са уредени в чл. 13 на финансовите правила по бюджета на НС. Те са законно дължими и ще бъдат изчислявани при спазване на правилника за организация на дейността на НС. Депутатите ще бъдат осигурявани за всички осигурителни случай като се правят удръжки на заплатите им според Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравно осигуряване и Закона за данъците върху доходите на физическите лица.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Асен ХахАха тези от БСП са страшни глупаци
22.02.2019 11:23 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп