Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът одобри старт на преговори с „Хюндай“ за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Политика

Парламентът одобри старт на преговори с „Хюндай“ за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Парламентът одобри старт на преговори с Хюндай за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:

На първо четене парламентът одобри да се започнат преговори между „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.) за строителството на 7 и 8 блок. В пленарната зала беше одобрено предложението на ГЕРБ-СДС, внесено от Делян Добрев и Станислав Анастасов. Те предлагат Народното събрание да възложи провеждането на преговори между двете страни с технология АР1000.

Проекторешението получи подкрепата на 112 депутати, 29 гласуваха „против”, а 82 „въздържал се”. Парламентът даде ѝ срок до 15 април да се проведат преговорите.

С 52 гласа „за“, 161 „против" и 8 „въздържал се“ парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ и американската компания „Бехтел“ (Bechtel). Не беше одобрено и предложението на Стоян Таслаков за преговори с две китайски компании, заявили интерес към проекта.

Относно внесените проекторешения, министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че която и компания да избере парламентът за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, няма да сбърка.

Той уточни, че AP1000 е избраната технологията, защото е добра. „Имаме нужда от тази мощност, за да имаме перспективата на Зелена сделка. Ядрената енергетика дава ниска емисионност“, добави той.

Важно е, по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти, допълни Радев.

От БСП заявиха в рамките на дебата: „Вие от сглобката искате да бъдете любезни с вашите началници от посолството. Улиците не може да закърпите, а камо ли магистрали, а от къде ще намерите 30 милирда. Това ще е черна дупка, дано не съм прав. Как ще се изплати? Вие сте слугинаж“, каза Борислав Гуцанов от БСП.

„Колегите от ГЕРБ-СДС и ДПС се опитват да демонстрират надмощие – над МС и Министерство а енергетиката, след като народни представители избраха технологията защо да не определят и кой ще изгражда новата мощност. Да, ама не, това не е правилната посока“, добави от своя страна Радослва Рибарски от ПП-ДБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати