Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отхвърли ветото на президента за финансирането на политическите партии

Политика

Парламентът отхвърли ветото на президента за финансирането на политическите партии

Парламентът отхвърли ветото на президента за финансирането на политическите партии - Tribune.bg
Снимка:

Партиите ще получават по 1 лв. на глас държавна субсидия

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху новия модел на финансиране на политическите партии.

Държавният глава върна текстове на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се дава възможност политическите партии и коалиции да бъдат финансирани с дарения на юридически лица и еднолични търговци. Според мотивите на ветото това ще подчини политическите сили на бизнеса, което уронвало конституционните устои на българската демокрация. Държавният глава, обаче не се противопостави на намаления размер на държавната субсидия за партиите.

„Всички се боят да застанат срещу волята на народа“, коментира тази стъпка председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.  

До въвеждането на отворения модел на финансиране се стигна, след като депутатите намалиха държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Върху това се съсредоточи основната критика на депутатите от Левицата.

Антон Кутев от БСП заяви, че бизнесът оттук насетне ще определя коя партия да живее и коя – не.

Народният представител от ГЕРБ Тома Биков отхвърли основната тема на дебата.

„Оставам с впечатлението, че казвате това, което и при приемането на закона. А президентът казва, че 1 лв. е достатъчна субсидия. Защо не налага вето на този текст и не виждам вие какво подкрепяте. Второ президентът казва, че с 1 лв. партиите ще се издържат и затова партиите не трябва да получават дарения от частни дарители. Това вече противоречи на нашето мнение. Затова ние ще го отхвърлим, за да не се взимат дарения тайно“, посочи Биков.

За подкрепа на законопроекта се обявиха и от ДПС.

„Ще подкрепим закона и ще гласуваме срещу ветото. Всяко дарение е детерминирано от икономически интерес. Затова по-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не някакво шоу да казва, че трябва да се намали субсидията. Готови сме за дебат. Основният дефект на това финансиране е, че големите партии с 1 милион членска маса, получават повече“, изтъкна депутатът от Движението Йордан Цонев. Тази позиция беше оспорена от колегата му социалист Антон Кутев.

„Има ли връзка на даренията и политиката на партиите. Когато в редиците ви стои един човек  Делян Пеевски, който издържа вероятно партията ви, не знам дали е противоконституционно, но той има повече влияние върху съвременна България, отколкото министър-председателя“, подчерта червеният депутат.

В отговор Йордан Цонев потвърди, че ДПС не е подкрепило предложената от БСП субсидия 5.6 лв. на получен глас. „Проспахте дебата. Не направихте нищо да обясните на хората да не гласуват за един лев на референдума. Оставихте впечатление, че не знаете, че ще останете без средства. Наясно сте, че не може да се издържате с членски внос в бедна България. Пеевски ви е като краставицата на Мирча Кришан. Разбира се, че той не ни финансира. Очевидно е, че ние се финансирахме от държавния бюджет допреди две седмици, а не от г-н Пеевски. Затова ви затворихме дебата. Как да подкрепим 5.60 лв. на глас. Това вас ви устройва, а малките партии, ДПС – не“, аргументира се Цонев.

„Президентът се опитва да ни покаже жълт картон и се надявам да намерим волята и да направим опит за консенсусен подход, който да се впише в европейските тенденции“, потърси разбиране от колегите си и Кристиян Вигенин.

Въпреки този последен апел на социалистите със 129 гласа „за“, 84 – „против“ и един въздържал се ветото на президента Румен Радев върху новия модел за финансиране на политическите партии беше отхвърлено.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати