Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансиране на партиите

Политика

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансиране на партиите

Снимка:

Смисълът на този закон е да направи прозрачни отношенията между бизнеса и властта, каза Менда Стоянова

С 12 гласа „за”, 6 „против” и нито един „въздържал се” Законът за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. беше повторно приет от Комисията по бюджет и финанси в парламента. Така наложеното частично вето от президента Румен Радев, отнасящо се до финансирането на политическите партии с дарения, беше отхвърлено от депутатите, съобщава БГНЕС.

Основният мотив за налагането на вето е възможността партиите да получават неограничени дарения.

Председателят на комисията Менда Стоянова коментира, че е опасенията на президента, че чрез това финансиране партиите ще станат зависими от определени бизнеси са неоснователни, тъй като и досега партиите получават дарения, само че това се пази в тайна. „Смисълът на този закон е да направи прозрачни отношенията между бизнеса и властта, които в момента са скрити. В момента партии получават дарения от определени лица, но поради факта, че то е забранено се случва задкулисно и тайно. Зависимостта и сега я има, но тя остава скрита”, обясни тя.

„Между първо и второ четене нямаше предложение от опозиционна партия, с изключение на ДПС, които внесоха искане даваната от държавата субсидия на партиите да стане 0 лв. Текстовете за финансиране на политическите партии е алтернативна форма на финансиране с цел тези партии да могат да функционират и да съществуват в правния мир”, подчерта Стоянова.

В петък предстои законът да бъде гласуван от депутатите и в пленарна зала.

Комисията по бюджет и финанси прие и Законопроекта за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество, внесено от Министерския съвет. То е свързано с бъдещото закупуване на F-16.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още