Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът с декларация: Подкрепяме Скопие за ЕС, но да не изопачават историята (обновена)

Политика

Парламентът с декларация: Подкрепяме Скопие за ЕС, но да не изопачават историята (обновена)

Парламентът с декларация: Подкрепяме Скопие за ЕС, но да не изопачават историята (обновена) - Tribune.bg
Снимка:

Със  129 „за“, 1 „въздържал се“ и 4 „против“ парламентът прие декларация, с която подкрепя условията, поставени от правителството към Северна Македония.

Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни. Там обаче се обръща внимание, че евроинтеграцията няма да бъде за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история.

В документа се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.

„ДПС и ще подкрепи декларацията във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания. Нещо повече от това, във всичкки документи на ДПС, програми, декларации, ние винаги сме поставяли акцента върху разширяването на ЕС и присъединяването на страните от Западните Балкани. За нас това е въпрос с първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността в нашия регион“, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите.

По думите му няма как в региона да има стабилност, да има мир, сътрудничество и посперитет без присъединяването на държавите от Западните Балкани, в това число и на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите - Турция.

Той изрази категоричното становище, че ДПС подкрепят декларацията и целия процес. "Нашите представители в ЕП водят доста активна политика в това отношение", допълни още Йордан Цонев.

„Самочувствието, което се вижда в тази рамкова позиция трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство. Да не правим импровизации, а да се придържаме към това, по което дълго време работихме". Това каза от своя страна председателят на Комисията по външни въпроси и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова. „Вчера всичко това беше подкрепено, за да може днес да направим така, че най-накрая да излезем с една ясна категорична позиция по тема, по която много от нас сме ангажирани. Някои хора са твърде обсебени от тази тема, други не са, но темата е важна за България. За мен е неприятно, че все още в международните европейски документи се цитира основно срещата на върха в Солун от 2003 г", каза още Грозданова. Според нея срещата в София трябва да влезе в историята. "Искам българската роля в целия този процес да се цитира", категорична бе Джема Грозаданова.

По думите й е възможно двете държави Албания и Македония да се разглеждат в пакет, но и поотделно. Според нея шансовете за Северна Македония са по-големи.

„В момента има геополитически прозорец, от който можем да се възползваме и да разрушим границата между България и Северна Македония, заяви Тома Биков от ПГ ГЕРБ.

 "Ще ви призова да обичате повече България, отколкото другите родини", обърна се Биков към Валери Жаблянов. 

"Ако търсите краен резултат още при самото му подписване бъркате. Такъв няма да видите, защото наслоенията са много големи и вероятно ще бъдат необходими десетилетия, за да можем да постигнем дори част от това, което искаме. За да постигнем дори част от това, което искаме, би трябвало да демонстриаме единство и съгласие в посоката, която вървим, за да не се случи така, че след някоя друга година отново да се окажем в изходната си позиция. За съжаление от днешните изказвания виждам, че има такъв потенциал и това би било грешка. Ние трябва да търсим възможност да постигнем възможното", каза още Тома Биков.

„Това, което ни предстои през следващите години не е боксов мач. Ние за пръв път имаме шанс да бъдем заедно с Македония в един съюз. Уникална възможност за нас като държава, като народ. Даваме зелена светлина, но заедно с това няма да допуснем в ЕС да влязат страни, които не са добронамерени към нас, посочи Кристиан Вигенин от ПГ на БСП.

"Винаги може да намерим нюанси, винаги може да тълкуваме и критикуваме. Въпросът е друг. Въпросът е да покажем, че Българското народно събрание има единна позиция, че подкрепя Братска Македония, но не безусловно", заяви Юлиан Ангелов от ВМРО.

По думите му с една декларация не могат да се решат историческите спорове. "Външно министерство и правителството определят външната политика. Те са изработили една рамкова позиция, която бих казал, че е една от най-добрите, касаеща Западните Балкани", допълни още Ангелов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети