Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев: Ако не получим дата, ЕС ще накаже най-добрия пример на Балканите

Свят

Заев: Ако не получим дата, ЕС ще накаже най-добрия пример на Балканите

Заев: Ако не получим дата, ЕС ще накаже най-добрия пример на Балканите - Tribune.bg
Снимка:

Ако Европейският съвет не вземе положително решение и не даде дата за начало на преговорите със Северна Македония, ще накаже най-добрия пример от държавите в региона. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев по време на форум на „Икономист” относно бъдещето на Западните Балкани, който се провежда в Скопие.

В изказването си Заев подчерта, че страната му вече 15 години е в чакалнята на ЕС и разбира, че някои държави-членки са против разширяването на Евросъюза. Македония не иска незабавно членство, а само начало на преговорите, което ще ѝ даде шанс за промяна в обществото. Той наблегна на факта, че съседните Гърция, България, както Румъния, Хърватия, Австрия, Унгария и Италия за пореден път са заявили своята подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани и специално на Република Северна Македония по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Според Заев, за самия Европейски съюз също е важно да вземе положително решение за Македония, тъй като страната изпълнява изискванията на ЕС.

По темата за борбата с корупцията премиерът заяви, че има започнали разследвания, които за първи път показват, че в страната има независима съдебна система.

„Борбата против корупцията и независимостта на съдебната система означават за нас по-добра икономика”, заяви Заев. Ако инвеститорите са убедени, че им е гарантирано правосъдие, сигурност и безопасност, те ще бъдат мотивирани да инвестират в страната.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още