Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът ще се събира само при нужда от спешно законодателство (ОБНОВЕНА)

Политика

Парламентът ще се събира само при нужда от спешно законодателство (ОБНОВЕНА)

Парламентът ще се събира само при нужда от спешно законодателство (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Караянчева: Трябва да бъдем разумни, няма да се гледаме по телевизията

Народното събрание да се събира само при извънредни ситуации, предложи председателят на парламента Цвета Караянчева. Парламентарният контрол ще бъде писмен. Мотивът – няма как да се изпълняват инструкциите на щаба, депутатите са на гъсто в зала и не се знае кой от тях е бил контактен.

„В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, да не вървим срещу тях. Можем да опазим демокрацията и под карантина“, призова шефката на НС.

„Трябва да бъдем разумни, нищо че няма да се гледаме по телевизията“, обърна се тя към подмятанията на опозицията.

Опозицията счете действията на управляващите като неуважение към институцията и към тях.

Кристиан Вигенин заподозря, че някой щял да инструктира медиите да не отразяват брифингите им.

„Ще намерим начин да се противопоставим на това! Вие, които днес сте съпричастни, ще платите политическата цена. Този парламент трябва да се свика още веднъж – да гласува оставката на това правителство и за нови избори!“, обяви той от най-високата трибуна в държавата.

В отговор депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов призна, че сестра му, която също е лекар, вече е с коронавирус.

„Моята сестра е на първа линия, лекар и е заразена с тази болест“, обясни на колегите си той в хода на дебата за авариен режим на работа на парламента. Д-р Иванов се обърна към колегите си от БСП с апел да се смирят пред болестта.

„Слушам неща сякаш не сме от една планета. Като лекар участвам в тази обстановка. Стремим се с всякакви средства да спрем тази невидима зараза. Недоумявам пред нас една парламентарна група се изправя сякаш е дошла пролетта. Смирете се пред болестта. Пред болестта и смъртта всички сме еднакви“, напомни депутатът от ГЕРБ.

Той призова колегите си да бъдат еталон за спазване на разпорежданията на Националния оперативен щаб, защото никой не може да предвиди хода на заболяването.

„Виждате как инфекцията настъпва в Белгия и Холандия, отчитат броя на загиналите. Не искам да правим тиради от тази трибуна. Нека всеки от нас да помага с каквото може в тази ситуация, да не политиканстваме. НС не се закрива, то може да бъде свикано във всеки момент в тази ситуация“, посочи от парламентарната трибуна народният представител д-р Лъчезар Иванов.

Социалистът Валери Жаблянов подчерта, че това, което предлага председателката на парламента е нарушение на Конституцията и на реда, установен у нас за последните 30 години.

„Но вие днес това решение го поемате. След 30г. свободен парламентарен живот, под предлог за разпространение на вируса искате да се отървете от най-висшия законодателен орган, с декрети – това е диктатура. Вие се стремите към диктатура, защото не можете да водите политически дебат“, изтъкна Жаблянов. Той предупреди, че утре хората ще си потърсят заплатите и правата.

„НС е представителство на нацията. Няма висши компетентни доктори по тази и онази част на вируса. Когато решавате да абдикирате, да се откажете от това, за което са ви избрали, слизате под собствената си съвест. Не може да погледнете избирателите си утре, защото няма да ги има“, противопостави се на идеята ГЕРБ социалистът и заяви, че има медии, които работят в услуга на властта.

Веселин Марешки от „Воля“ не закъсня да поиска имената на тези медии.

„Г-н Жаблянов, обявете кои са тези медии, които вършат нередни неща, за които говорите? Най-тежкото наказание е за безразличие. 3 месеца отсъствието ви тук така беше оценено от българските избиратели“, уточни лидерът на „Воля“.

Председателката на парламента Цвета Караянчева напомни, че предложението не е само нейно.

„Под него са се подписали и председателите на  парламентарни групи. Да бдим Народният съд да не се върне и да унищожи елита на нацията. Също така и Чернобил, когато българите ядяха салата, а партийни величия - специална биологична храна.

Ако днес може да спасим хора от администрацията, на мен това ми е достатъчно“, изтъкна Караянчева.

Колегата ѝ от ГЕРБ Маноил Манев напомни, че ако се приеме предложението президентът, министър-председателят и депутатите от БСП могат да свикат заседание на парламента по повод извънредното положение.

„Ако тук някой прехвърли болест на някой, тогава за очите и гледането какво ще кажете, и няма да има полза, файда от това няма да има. Айде утре като станете и се погледнете в огледалото, попитайте се лъгах ли някой, че затварям парламента, защото президентът може да го свика, да и Бойко може да го свика, и ние можем да го свикаме, защото не е нормално да не отвориш линиите за дарение, както направи президентът. За да не слизам до вашето ниво, утре си задайте въпроса, ако мой близък влезе в болница и е на косъм, аз какви глупости говорих в НС“, попита Маноил Манев.

Антон Кутев от БСП не се съгласи с него и му опонира, че този вирус е по-страшен и е предизвикателство.

„Мнозинството в държавата даде страхотна власт на едни генерали, които трябва да ни предпазят. Но освен хора, които се страхуват от заразата, нашето общество е пълно с хора, които се страхуват за заплатите си, за фирмите си. Когато дадем властта на едните, даваме основание да се потъпкват правата на  другите. Вредите за икономиката ще бъдат също толкова страшни и ще касаят повече хора от заболелите от коронавируса.

Днес чаках 40 мин да вляза от едно КПП в София“, възмути се червеният депутат. За него спирането на работата на НС е престъпление срещу държавността и ще доведе до тежка криза на елитите по света.

Народният представител от ВМРО Юлиян Ангелов припомни на колегите си, че не е работа на НС да ходи да следи по улиците дали се спазва карантината.

„Ние сме законодател. С присъствието си в зала няма да променим мерките. Да стоя безсмислено и да слушам тирадите ви и да отида в малко населено място, и да занеса заразата, кой ще бъде виновен. Защо се изказват хора, които създават паника?“, поинтересува се войводата. Той напомни, че са предлагали дистанционно заседание, като в Брюксел.

„Европейският парламент може дистанционно, а казвате - ние нарушаваме Конституцията. Дайте варианти, за да е защитена сигурността на народните представители и служителите на парламента. Вие предлагате да не можем да гарантираме сигурност, за да не може да вземем решение. Чувам купените медии, но вие всеки ден сте в тези медии. Кои са контролираните медии? Хибридните сайтове или другите медии? Има медии с уклон – ляв, десен. Защо сте в тези медии, ако са на мнозинството“, попита Юлиан Ангелов колегите си от БСП. Той е категоричен, че мерките се вземат за сигурността на възрастните хора.

„Сега мнозинството в НС иска да защити възрастните хора. Иначе най-лесно е държавата да продължи напред, който оцелее, оцелее. По-добре да ми потърсят сметка за заплатите, отколкото че десетки хиляди са умрели. Дайте да се съберем, защо правите тези цирковете. Ние не го правим за избирателите, а за хората. Не ме интересува рейтинг, а по-малко хора да пострадат“, категоричен е Ангелов. Той призова колегите си да помагат на своите общности, като доброволци в помощ на хората под карантина.

На този призив колегата му от ляво Филип Попов заяви, че „

НС е най-представителният орган в една държава и гарант за правовата държава. И най-добронамереният деспот вижда хората като овце“.

В допълнение депутатът от БСП Крум Зарков опонира, че колегите му от дясно се опитват да представят абдикацията си като смелост.

„Какво прави МВР като се зарази полицай, а болницата, армията? Скриването няма да помогне някому! Парламентът има роля, една от тях е да променим онзи нефелен закон/б. р. за извънредното положение/, валят сигнали от граждани, адвокати. Не виждам как суспендирането на Конституцията ще ни помогне да преборим коронавируса“, обясни Зарков.

Тома Биков се възмути, че от Левицата правят доста драматични изказвания, вкл. за суспендиране на Конституцията, което не е истина.

„Говори се за разпускане на НС, няма разпускане. Още утре можете да свикате заседание. Ако ще свиквате НС за безсмислени неща, вероятно ще дойдем и ще разгледаме това, което сте предложили. Това доказва, че никакъв парламент не е разпуснат. Дали ще говорите от тази трибуна или от „Позитано“20, никой няма да ограничи вашето мнение. В тази криза е много важно да демонстрираме спокойствие, да не говорим, че след тази ще дойде друга – икономическа, социална. Ако НС работи така, както и преди това, ще гледаме закони, изработени в друга среда. Дебатирахме неща, които сега може би ни се струват незначителни“, посочи депутатът от ГЕРБ. Според Биков извънредното положение ще свърши, защото никоя партия не иска да носи отговорността в този момент.

„Колкото по-скоро, по-добре и за нас. Още утре може да свикате заседание на парламента. Преди три дни говорихте за липса на социални мерки, онзи ден има мерки, сигурно ще има още. Прекалено сте трескави в тази сложна ситуация“, коментира Тома Биков.

Колегата му от ГЕРБ Александър Ненков също се присъедини към думите му и посочи, че едва ли сега е моментът да се гледа закона за въоръжените сили.

„Икономически и социални мерки - да. Мене ме е страх, не искам аз да съм причината да заразя други хора. Преди да сме депутати, ние сме и хора. Не е моментът да се правим на опозиция и управляващи. Ние трябва да поемем този кръст. Първо трябва да мислим за гражданите“, апелира Ненков.

Проф. Станислав Станилов от „Атака“ посочи, че ¾ от казаното от колегите му от БСП е вярно, но това е само една теория, чиито ценности ще се видят, когато кризата отмине. „Ние можем да станем един разсадник на тази зараза“, призова и проф. Станилов.

Председателят на правната комисия в парламента Красимир Ципов се поинтересува защо БСП отменя свои важни мероприятия.

„Слава Богу, живота и здравето на българските граждани не зависи от вас. Защо не продължите с партийните си събрания и не проведете избор на прекия ръководител на партията, отговорете на всички български граждани“, поиска от колегите си социалисти народният представител. Ципов припомни, че само  преди няколко седмици Корнелия Нинова е казала, че има сериозна заплаха и с това е обосновала отлагането на избора на лидер на БСП.

След края на дебатите народните представители решиха със 115 гласа „за“ и 65 – „против“, че по време на извънредното положение парламентът ще провежда пленарни заседания само по актове, свързани с извънредното положение, а парламентарен контрол се осъществява само с писмени отговори.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Гневна Закахъриха се,че няма да работи десетина дни Парламента тези, които три месеца не се вясваха там! И не се посвениха да оплюят генерала, който държи под контрол заразата, само защото се чуха гласове, че именно той може да води държавата , а не скатавката Радев.
26.03.2020 18:17 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети