Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Чолаков: Не прави добро впечатление финтът, който ПП и БСП прилагат на президента

Политика

Петър Чолаков: Не прави добро впечатление финтът, който ПП и БСП прилагат на президента

Петър Чолаков: Не прави добро впечатление финтът, който ПП и БСП прилагат на президента - Tribune.bg
Снимка:

"Не прави добро впечатление този финт, който "Продължаваме промяната" и БСП са опитали да приложат на президента Румен Радев. При положение, че президентът е насрочил среща - трябва най-малко да се прояви уважение към институцията. Вижда се, че страната е на ръба на голяма политическа криза. При това положение веднага трябва да се изяснят позициите на политическите партии, за да се разбере дали ще се ходи на избори, или нещо ще може да се сформира в сегашния парламент".

Този коментар направи пред БНР политологът доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН.

Според него е било логично от ПП и от БСП да се чуе, че имат нужда от повече време, за да говорят и да се сформира нещо смислено:

"Това би могло да бъде една уважителна причина. Другото аз не го разбирам". 

По думите на доц. Чолаков големият въпрос на следващите дни ще е дали е възможна някаква договорка между ПП, ДБ и ГЕРБ:

"От една страна е добре да се мисли за това, защото, ако не сега, то след предсрочните избори през есента не трябва непременно да изключваме, че може да се стигне до това". 

Прогнозата на политолога е за извънредни парламентарни избори, след които 48-ото Народно събрание ще е "още по-ялово" от парламентите, които видяхме през изминалата година, и много трудно би се сформирало правителство:

"Тогава най-оптимистичният вариант ще е да се мисли за някакъв вид санитарен кордон срещу възхода на партии от типа на "Възраждане" и "Български възход", които ще разиграят много силно популистката карта. И тогава евентуално да се мисли за партньорство на ГЕРБ, ДБ и ПП. Само че политическият инстинкт на ПП и ДБ работи добре. Ако те сега биха казали, че биха помислили за работа с ГЕРБ, това означава, че сериозно ще настроят срещу себе си своите избиратели".

Доц. Петър Чолаков подчерта, че трябва много добре да се помисли дали ще е синергично партньорството между ПП и ДБ:

"Да се види дали като работят заедно ще постигнат повече, или - напротив. Като контрааргумент веднага може да се попита защо беше нужно да се прави ПП, ако толкова си приличат с ДБ и ще се явяват заедно".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети