Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Витанов: 3 март не разделя. Управляващите се опитват да противопоставят Освобождението и 24 май

Политика

Петър Витанов: 3 март не разделя. Управляващите се опитват да противопоставят Освобождението и 24 май

Петър Витанов: 3 март не разделя. Управляващите се опитват да противопоставят Освобождението и 24 май - Tribune.bg
Снимка:

Трети март не разделя хората. Предложението на правителството за друг национален празник прави опит да ги раздели и да противопостави две толкова светли дати – 3-и март и 24-и май. Това каза пред „120 минути“ по БТВ евродепутатът Петър Витанов, който в началото на седмицата заедно със съмишленици обяви инициатива за референдум за националния празник.

„Ние сме група от общественици, политици, журналисти, олимпийски шампиони и на първо място историци, които са загрижени и обезпокоени от заявката на акад. Денков и Борисов да променят националния празник. Трети март обединява както леви, така и десни, както прогресивни, така и либерали или консерватори. Този въпрос може да намери огромно обединение сред хората, които не считат за необходимо да променят националния си празник“, каза Петър Витанов.

Витанов е на мнение, че става въпрос за опити за историческа подмяна с политически цели.

„24 май е прекрасен и всенароден празник, който се празнува в Русия, Северна Македония, в държавите, които използват кирилицата. Но Трети март е празникът, който олицетворява кулминацията на вековните борби на българите за национално освобождение, автокефалия на българската църква, за духовно и културно развитие“, каза още той.

В качеството си на евродепутат той коментира и последните събития, свързани с войната в Украйна и предизвикателствата пред Европа броени дни преди речта на Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза.

„Когато се заговори за мир, смятам, че тази теза не се лансира достатъчно добре в Европа. Ние европейците имаме претенцията, че знаем повече от целия останал свят за него.  Година и половина войната сякаш стана ежедневие. Свидетели сме на тотална дехуманизация. За три месеца контранастъпление Украйна успява да отвоюва 200 квадратни километра, това е територия с размерите на едно землище. Улисани да броим колко бойни машини са изгубени, сякаш забравихме, че има загинали хора. Трябва да си зададем въпроса – тази война за територия ли се води или за хората. Защото хората станаха статистика. Само за три месеца са загинали десетки хиляди“, коментира Петър Витанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети